ΤΟΠΙΚΑ

Επιστροφή 30.000 € σε κάθε ιατρό

επιστροφή-30-000-e-σε-κάθε-ιατρό-94148

Με την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο μνημονιακός νόμος που το 2012 οδήγησε σε περικοπή των αποδοχών τους, ζητούν οι 178 Νοσοκομειακοί ιατροί της Μαγνησίας που εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια, αμείβονται με κουρεμένες αποδοχές τουλάχιστον κατά 30%.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Για απόφαση – σταθμό κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας, τονίζοντας ότι εφαρμογή της νέας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012, με τις οποίες επιβλήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012 περικοπές στις αποδοχές των εν λόγω λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και στις συντάξεις τους, θα επιφέρει αυξήσεις έως 30% στους βασικούς μισθούς και από 21% έως 22% στα επιδόματα που λαμβάνουν οι εν ενεργεία γιατροί του ΕΣΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης, από την εφαρμογή της απόφασης θα προκύψει η ακόλουθη αναπροσαρμογή αποδοχών:

  • Οι βασικοί μισθοί των εν ενεργεία ιατρών του ΕΣΥ να αυξηθούν 147 έως 474 ευρώ το μήνα ή 11,13% έως και 30% και να κυμαίνονται πλέον από 1.468 ευρώ για τον επιμελητή Β’ έως 2.054 ευρώ για το διευθυντή.
  • Ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου ιατρού να αυξηθεί κατά 1,99% ή κατά 20 ευρώ το μήνα και να επανέλθει στο επίπεδο των 1.027 ευρώ.
  • Τα επιδόματα νοσοκομειακής απασχόλησης να αυξηθούν από 38 έως 53 ευρώ το μήνα ή από 21,02% έως 22,90% και να κυμαίνονται από 211,79 έως 291,46 ευρώ το μήνα.

Ο κ. Χαυτούρας επισημαίνει ότι ο βασικός μισθός, αποτελεί τη βάση προσδιορισμού επιδομάτων αλλά και εφημεριών και η αντισυνταγματική μείωσή του προκάλεσε απώλειες στο μέσο εισόδημα των ιατρών του ΕΣΥ κατά 30%, ίσως και παραπάνω σε κάποιες κατηγορίες ενώ ισόποση ήταν και η απώλεια από τις εφημερίες.

Ενδεικτικά αναφέρει ότι κατά μέσο όρο κάθε ιατρός, έχει μηνιαίες απώλειες από 500 – 1.000 ευρώ μαζί με τις εφημερίες, τις τριετίες και τα υπόλοιπα επιδόματα. Από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι σήμερα μιλάμε για χρονικό διάστημα 40 και πλέον μηνών και με ένα μέσο όρο απωλειών 700-750 ευρώ, το σύνολο των παρακρατηθέντων ανέρχεται σε 30.000 περίπου ευρώ ανά εργαζόμενο.

«Εμείς ζητάμε την εφαρμογή της απόφασης, όπως έγινε εν μέρει με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με επιστροφή των οφειλομένων και αναπροσαρμογή των τρεχουσών αποδοχών, όπως δηλαδή ορίζει η απόφαση».

Υποστελέχωση και στις περιφερειακές δομές

Παράλληλα με τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Χαυτούρας, επισημαίνει και τα προβλήματα υποστελέχωσης όπως στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, αλλά και υπηρεσιών στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρών από Περιφερειακά Ιατρεία της Λάρισας για μικρό χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει, από διάφορες υπηρεσίες μετακινούνται για 9 ημέρες στην Αλόννησο ή σε άλλες περιφερειακές δομές ιατροί, στη συνέχεια άλλοι κ.α., με αποτέλεσμα την αποσπασματική αντιμετώπιση κενών σε ιατρικό προσωπικό. Επίσης, το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή ανατρέπει και πάλι τη θητεία υπαίθρου για τους νέους γιατρούς. Ειδικότερα, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα προβλέπει την κατάργηση της προηγούμενης διάταξης του 2014 που ανέφερε ότι οι γιατροί πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το αγροτικό τους πριν την ειδικότητα.

Η νέα ρύθμιση καταργεί αυτήν τη διάταξη και επιβάλει στους γιατρούς να κάνουν την υπηρεσία υπαίθρου μετά την ειδικότητα αλλά λίγο πριν τις εξετάσεις για την ολοκλήρωσή της. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση, την οποία όμως είχε αποσύρει και είχε επαναφέρει το μέτρο το αγροτικό να γίνεται πριν την ειδικότητα. Τώρα με το παράλληλο πρόγραμμα καταργείται το άρθρο 10 που ανέφερε: «Πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την έναρξη της ειδικότητας, υποχρεούνται να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου μέχρι τη χρονική στιγμή έναρξης της ειδικότητας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου