ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δώρο ζωής σε ασθενείς από Αγγλίδα που ζούσε στη Σκόπελο

δώρο-ζωής-σε-ασθενείς-από-αγγλίδα-που-ζ-95729

«Γέφυρα» από το Βόλο για όργανά της, ώστε να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Γέφυρα ζωής από το Βόλο στη Θεσσαλονίκη στήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεταμόσχευση οργάνων 65χρονης Αγγλίδας που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου και με απόφαση του συζύγου της, κινήθηκε η διαδικασία λήψης της δωρεάς.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η 65χρονη, η οποία είχε εγκατασταθεί για επαγγελματικούς λόγους στη Σκόπελο όπου και διέμενε μόνιμα για αρκετά χρόνια, εργαζόμενη σε τουριστικό γραφείο στη χώρα, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και διακομίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου και νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η πορεία της υγείας της, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, δεν ήταν αναστρέψιμη και τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκε ο εγκεφαλικός θάνατός της.

Ο σύζυγός της πήρε τη γενναία απόφαση και ενημέρωσε τους υπευθύνους της ΜΕΘ πως επιθυμεί τη δωρεά οργάνων του αγαπημένου προσώπου του σε συνανθρώπους που βρίσκονται σε λίστες αναμονής μεταμοσχεύσεων, ελπίζοντας σε καλύτερες συνθήκες ζωής.

Μετά την εξακρίβωση του εγκεφαλικού θανάτου και τις εξετάσεις σε διάφορα όργανα της άτυχης 65χρονης, αποφασίστηκε πως ήταν αξιοποιήσιμα το ήπαρ, οι νεφροί και οι κερατοειδείς και σε συνεργασία με το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες μεταμοσχεύσεων σε δύο Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ειδικές ομάδες από το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ, έφτασαν αργά το βράδυ στο Αχιλλοπούλειο, προκειμένου να παραλάβουν τα πολύτιμα όργανα και να τα μεταφέρουν στη συμπρωτεύουσα, όπου ανέμεναν για μεταμόσχευση συμβατοί λήπτες.

Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση εντός του 2016 με δότητρια που νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Βόλου, ενώ πέρυσι είχαν πραγματοποιηθεί δύο δωρεές οργάνων από αποβιώσαντες δότες.

«Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας το μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει τη ζωή με το θάνατο.

Πρόκειται για μια γενναία πράξη», τονίζει ο Δήμαρχος Σκοπέλου κ. Χρ. Βασιλούδης, συντετριμμένος από την απώλεια της 65χρονης, η οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στη Σκόπελο και επισημαίνει πως η απόφαση της δωρεάς οργάνων λειτουργεί και ως μια αλυσίδα ζωή – θάνατος – ζωή.»

Χειρότερη χρονιά το 2015

Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, πως, παρόλο που η δωρεά οργάνων αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς κι αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας μεταμόσχευσης, τα ποσοστά των δωρητών οργάνων στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στην παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ είχαμε το 2011 συνολικά 109 αναφερθέντες εγκεφαλικούς θανάτους, εκ των οποίων 79 αξιοποιημένοι ως δότες με τον δείκτη δωρεάς οργάνων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στο 7,2. Το 2012 είχαμε 204 θανάτους, 77 αξιοποιημένους και δείκτη 7, το 2013 αναφέρθηκαν 146 εγκεφαλικοί θάνατοι, 62 αξιοποιημένοι με δείκτη 5,6, το 2014 είχαμε 106 θανάτους εκ των οποίων 50 αξιοποιημένους και δείκτη 4,5 και πέρσι 73 θανάτους, 39 αξιοποιημένους και δείκτη δωρεάς οργάνων 3,5 δότες/εκατομμύριο πληθυσμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου