ΤΟΠΙΚΑ

Προς πώληση στοιχεία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

προς-πώληση-στοιχεία-ηλεκτρονικής-συ-99998

«Απαράδεκτη κάθε τέτοια σκέψη», τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

«Ούτε να το σκεφτούν. Είναι απαράδεκτο να συζητείται η χρήση στοιχείων, προσωπικών δεδομένων που αφορούν στην υγεία κάθε πολίτη», σχολίασε με έντονο τόνο ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθ. Τσάμης το ενδεχόμενο ο ΕΟΠΥΥ να πουλήσει τα δεδομένα σε διάφορες εταιρίες ώστε να αυξήσει τα έσοδά του.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Λόγω της περιορισμένης ρευστότητας του Οργανισμού και την ανάγκη για μεγαλύτερα έσοδα, φαίνεται πως έχει αρχίσει η διαδικασία ανεύρεσης πόρων με κάθε τρόπο και στο πλαίσιο αυτό κυριαρχεί το σενάριο να δοθούν έναντι χρηματικού ποσού, τα στοιχεία με τις πωλήσεις φαρμάκων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα στοιχεία θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων πωλήσεις φαρμάκων ανά περιοχή, αριθμό ασθενών, συγκριτικά στοιχεία κ.α. Μέχρι σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν είχαν γνώση για τις πωλήσεις φαρμάκων τους ειδικά στα νοσοκομεία, τόσο για τα δικά τους όσο και για αυτά του ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται ότι στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να αξιοποιεί διάφορα δεδομένα για αύξηση πόρων :«ι) έσοδα ιδίως από την αξιοποίηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων, την αξιοποίηση της περιουσίας του Οργανισμού, την αξιοποίηση των δεδομένων του Οργανισμού και των δεδομένων που τηρεί για αυτόν η ΗΔΙΚΑ ή άλλοι φορείς».

Στην ίδια τροπολογία άλλωστε περιλαμβάνεται και ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται μπόνους στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ που θα κάνουν ελέγχους και θα επιβάλουν πρόστιμα.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εφαρμόζει ελέγχους προκειμένου να εντοπίσει και να αποτρέψει παραβατική συμπεριφορά εκ μέρους των παρόχων του. Τα ποσά που προκύπτουν από ποινές ή εκπτώσεις βάσει των ελέγχων εισπράττονται ή συμψηφίζονται και εν συνεχεία κατανέμονται σε ειδικό ΚΑΕ, ο οποίος, με απόφαση του Δ.Σ, δύναται να χρησιμοποιηθεί σε ετήσια βάση για αναπτυξιακούς σκοπούς του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση: δύο τοις εκατό (2%) του ποσού, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια (4 εκατ.) ευρώ, διανέμεται στο προσωπικό του Οργανισμού, ανάλογα με τη θέση, το βαθμό του καθώς και το βαθμό συμμετοχής του τόσο κατά το στάδιο του σχεδιασμού των νέων μεθοδολογιών ελέγχου όσο και κατά το στάδιο διενέργειας των ανωτέρω ελέγχων».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επισημαίνει σχετικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταθεί μια τέτοια ενέργεια που θα ξεπουλάει δεδομένα συνταγογράφησης στα χέρια διαφόρων εταιρειών.

«Είναι απαράδεκτη κάθε τέτοια σκέψη και καλύτερα θα ήταν να μην αναφερθεί, να μην συζητηθεί από τον ΕΟΠΥΥ ή το υπουργείο Υγείας», επισημαίνει ο κ. Τσάμης και τονίζει πως με τέτοιες ενέργειες ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για το ιατρικό απόρρητο και την εμπορευματοποίηση προσωπικών δεδομένων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου