ΤΟΠΙΚΑ

Κολοβακτηρίδια προκαλούν ουρολοιμώξεις στα παιδιά

κολοβακτηρίδια-προκαλούν-ουρολοιμώξ-101921

Περισσότερα από 300 περιστατικά την τελευταία πενταετία στο Νοσοκομείο Βόλου

Το κολοβακτηρίδιο Escherichia Coli, το κοινότερο αίτιο ουρολοίμωξης διεθνώς, χαρακτηρίστηκε ως κύριος αιτιολογικός παράγοντας της νόσου σε 314 περιπτώσεις παιδιών που νοσηλεύτηκαν την τελευταία 5ετία στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Από τα πρόδρομα στοιχεία ερευνητών που επεξεργάστηκαν δεδομένα της Παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου προκύπτει ότι στο χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, δηλαδή από 06/08/2010 έως και 21/09/2015, νοσηλεύθηκαν 314 παιδιά με ουρολοίμωξη, από τα οποία μόνο 1 περιστατικό παραπέμφθηκε σε τριτοβάθμιο κέντρο για περαιτέρω αντιμετώπιση, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχή πρώτη αντιμετώπιση των περιστατικών στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, σε ποσοστό που ξεπερνά το 99%.

Η πλειοψηφία των παιδιών αφορά κυρίως σε θήλεα βρέφη και παιδιά (63%), με ελαφρώς αυξημένη επίπτωση της νόσου το φθινόπωρο και την άνοιξη, χωρίς να παρατηρείται κάποια μεμονωμένη επιδημική έκρηξη της νόσου (εύρημα συμβατό με την παθοφυσιολογία της ουρολοίμωξης, καθώς αποτελεί κατά κύριο λόγο ενδογενή λοίμωξη).

Τα νοσηλευθέντα παιδιά διακομίστηκαν στο Παιδιατρικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου με κύριο ενόχλημα τον πυρετό, συνοδευόμενο συχνά από μη ειδικά συμπτώματα (άρνηση λήψης τροφής, κοιλιακό άλγος, έμετοι, διάρροιες, σημεία αφυδάτωσης) αλλά και ειδικά συμπτώματα (συχνουρία, οσφυαλγία).

Η προσέλευση των παιδιών με εμπύρετη νόσο υποδεικνύει τη φύση των νοσηλευόμενων περιστατικών ουρολοίμωξης, τα οποία είναι εξ’ ορισμού σοβαρότερα, καθ’ ότι αποτελούν λοίμωξη του νεφρού (οξεία πυελονεφρίτιδα), η οποία έχει συνδεθεί ευρύτερα με επιπλοκές (νεφρικές ουλές, υπέρταση).

Οπως αναφέρεται στη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας Φροντίδας Υγείας και Εκπαίδευσης (ΕΦΥ- ΚΕ) στην Αγριά Βόλου από τους επιστήμονες Βαζούρας Κ. Τάσσιου Ι., Βελαλή Κ., Αμανάκη Ε., Αναστασίου Α. και Μπαρμπούνη Α., κύριος αιτιολογικός παράγοντας της νόσου βρέθηκε το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli, το κοινότερο αίτιο ουρολοίμωξης διεθνώς), ακολουθούμενο από στελέχη του γένους Klebsiella και Enterobacter, τα οποία βιβλιογραφικά έχουν συνδεθεί με άτυπες ως προς την εμφάνισή τους λοιμώξεις.

Με την υποψία υποστρώματος ουροπάθειας (ως επί το πλείστον κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση), το 1/3 των περιστατικών παρεπέμφθη για περαιτέρω έλεγχο για κυστεογραφία, με το 13% των περιστατικών να παρουσιάζει μείζονα παθολογικά ευρήματα.

Με την έξοδό τους από το Νοσοκομείο και μετά την ολοκλήρωση της περαιτέρω διερεύνησης και θεραπείας, ένα στα 10 παιδιά παραπέμφθηκαν για έλεγχο σε Τριτοβάθμια Κέντρα (πανεπιστημιακά νοσοκομεία), σε στενή επαφή πάντα με τους θεράποντες του Νοσοκομείου Βόλου. Η ουρολοίμωξη, όπως επισημάνθηκε, είναι μία από τις πιο συχνές μικροβιακές λοιμώξεις στα παιδιά, παρουσιάζοντας ολοένα αυξανόμενη επίπτωση. Σύμφωνα με στοιχεία, φαίνεται ότι «λόγω της μειούμενης επίπτωσης της βακτηριαιμίας, εξαιτίας της ευρείας εφαρμογής των προγραμμάτων εμβολιασμού, οι ουρολοιμώξεις έχουν αυξηθεί ως αιτία βακτηριακής λοίμωξης χωρίς σαφή εστία, στα εμπύρετα βρέφη. Συνεπώς, η ουρολοίμωξη είναι μια οντότητα που επηρεάζει αυξανόμενα, τον ευάλωτο παιδικό πληθυσμό, ικανή να προκαλέσει βραχυχρόνια ή μακροχρόνια νεφρική βλάβη. Αυτό, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αυξανόμενη αντοχή των παθογόνων στα αντιβιοτικά (απόρροια της υπερκατανάλωσής τους), την καθιστά ως πάθηση σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε επιπλέον συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία θα αναλάβει επίσης την επίβλεψή της και τη Στατιστική επεξεργασία, αναφέρει η κα Αναστασία Αναστασίου, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής, Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας ΕΦΥΚΕ και επισημαίνει ότι η εργασία είναι ακόμη πρόδρομη όσον αφορά τα αποτελέσματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου