ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις με τον ΕΟΠΥΥ στα μικροβιολογικά εργαστήρια Μαγνησίας

τέλος-οι-δωρεάν-εξετάσεις-με-τον-εοπυυ-103646

Δεν θα δέχονται παραπεμπτικά οι εργαστηριακοί γιατροί

Τέλος στην κοροϊδία από τον ΕΟΠΥΥ που εισπράττει στο ακέραιο τα έσοδα από ασφαλισμένους αλλά υποκοστολογεί τις υπηρεσίες των εργαστηριακών γιατρών, βάζουν οι πενήντα περίπου εργαστηριακοί της Μαγνησίας, οι οποίοι δεν θα δέχονται παραπεμπτικά για εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι εργαστηριακοί σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας, ενώ στο Βόλο προγραμματίζεται συνέλευση και συνέντευξη Τύπου αύριο Πέμπτη ή μεθαύριο Παρασκευή στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας καθώς οι κατακόρυφες μειώσεις των τιμών στις εξετάσεις καθιστούν τα περισσότερα μικρά εργαστήρια και ιατρεία μη βιώσιμα.

«Πολλές εξετάσεις είναι πλέον κάτω του κόστους και πια τίθεται θέμα ποιότητας αλλά και επιβίωσης των ιατρείων. Και το ζήτημα είναι ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στους ασφαλισμένους αφού οι δημόσιες δομές δεν είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας είχε υποσχεθεί στον κλάδο ότι θα παράσχει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να στηριχθούν ειδικά τα μικρά ιατρεία και εργαστήρια, αλλά προς ώρας δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση», αναφέρει ο μικροβιολόγος κ. Φ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος συντονίζει τις κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της οριζόντιας μείωσης των τιμών στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αποτελεί παραπεμπτικό ιατρού του ΟΑΕΕ για εξετάσεις ασθενούς (αιματολογικές, βιοχημικές, μικροβιολογικές).

Οι δέκα παράμετροι που ζητήθηκαν από τον θεράποντα ιατρό να εξεταστούν από την αιμοληψία του ασθενούς, προσδιορίστηκαν αυτόματα από τον ΕΟΠΥΥ στο κόστος των 38,06 ευρώ στις 14 Ιανουαρίου 2016.

Καθώς όμως υπήρξε ζήτημα στην ηλεκτρονική διεκπεραίωση του παραπεμπτικού, επανεκδόθηκε με τα ίδια στοιχεία και τα ίδια ζητούμενα στις 3 Φεβρουαρίου 2016. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο παραπεμπτικά είναι αποκαλυπτική της υποτιμολόγησης που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Το νέο σύνολο, για τις ίδιες δέκα εξετάσεις, κοστολογούνται 13,90 ευρώ με τη συμμετοχή του ασφαλισμένου και πάλι στο 0%.

Οπως τονίζει ο κ. Χατζηδημητρίου που διατηρεί μικροβιολογικό εργαστήριο στον Αλμυρό, η Γενική Αίματος αποζημιώνεται πλέον με 1,32 ευρώ μικτά, ενώ το ζάχαρο με 0,98 ευρώ μικτά.

Στο στόχαστρο 2.300 εργαστήρια και 12.000 εργαζόμενοι

Ο κ. Χατηζηδημητρίου, πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, τονίζει ότι με την υποκοστολόγηση ο ΕΟΠΥΥ βάλει ξεκάθαρα κατά των μικρών εργαστηρίων. «Ας μας πουν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν 2.300 εργαστήρια σε όλη τη χώρα και θέλουν να στείλουν στην ανεργία 12.000 εργαζόμενους. Ας πουν ότι έχουν κάνει συμφωνία με μερικά μεγάλα σχήματα που θα μεταφέρουν όλα τα αίματα Αθήνα και Θεσσαλονίκη για εξετάσεις φασόν και ο Θεός βοηθός. Εμείς σε αυτά τα σχέδια που βάζουν στο στόχαστρο τον ασφαλισμένο και τη δημόσια υγεία, δεν εμπλεκόμαστε. Από 10.000 ευρώ το μήνα τιμολόγιο, πληρωνόμασταν από τον ΕΟΠΥΥ 5.500 ευρώ μικτά από τα οποία έπρεπε να αφαιρέσουμε φόρο, ασφάλιστρα, λειτουργικά έξοδα, αναλώσιμα κ.α. Τώρα τα 5.500 ευρώ ο ΕΟΠΥΥ τα έκανε 3.200 ευρώ μικτά.

Δηλαδή, θα έχουμε εμείς έξοδα 10.000 ευρώ για να εκτελούμε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ με κρατικό τιμολόγιο από το 1992 και μάλιστα κουρεμένο και θα μας επιστρέφει ο ΕΟΠΥΥ 3.200 ευρώ αποζημίωση μικτά, δηλαδή να γράφουμε κάθε μήνα ζημίες. Φανταστείτε ότι για να αντικατασταθεί ένας αναλυτής απαιτούνται 12.000 – 15.000 ευρώ ενώ για ένα σετ αντιδραστήρια πληρώνουμε 400 ευρώ.

Το 2015 από τους δώδεκα μήνες πληρωθήκαμε του 7 με τα rebates και το clawback. Με τέτοια πολιτική από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, βάζουν στα εργαστήρια λουκέτα. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε κάθε μήνα μέσα με τις υποκοστολογήσεις του ΕΟΠΥΥ. Ας υποκοστολογήσει και τις εισφορές μας και τις άλλες υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο. Δεν γίνεται το κόστος μας να είναι μεγαλύτερο από την αποζημίωση.

Θα φτάσουμε να εγκαταλείψουμε επενδύσεις εκατομμυρίων σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και θα γυρίσουμε στην εποχή των εξετάσεων με το χέρι και το μικροσκόπιο, με το πλακίδιο.

Προχθές γιατρός μου ζήτησε να ανοίξω βραδιάτικα το εργαστήριο για μια γενική αίματος την οποία θα πληρωθώ κάποτε με 1,32 ευρώ μικτά. Για να τεθεί σε λειτουργία ο αναλυτής, να κάνει ανάλυση και αυτοκαθαρισμό, έχει κόστος 10 ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει ο φορολογούμενος να πληρώνει κανονικά τις εισφορές του και να μην έχει ανταποδοτικές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες. Εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο μέσα και θα κλείσουμε. Οι δημόσιες δομές καταργούνται, υπολειτουργούν, απαξιώνονται. Που θα πάει ο ασθενής που πληρώνει κάθε μήνα εισφορές; Θα συνεχίσει μήπως να πληρώνει εισφορές κάθε μήνα, χωρίς να μπορεί να κάνει εξετάσεις;», καταλήγει ο κ. Χατζηδημητρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο θα διαρκέσει η αποχή των εργαστηριακών γιατρών, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το σύνολο του κόστους της εξέτασης και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ, μία διαδικασία που συνήθως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου