ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος εποχής για την πρώην Εμπορική

τέλος-εποχής-για-την-πρώην-εμπορική-112428

Το τραπεζικό κατάστημα της Ιάσονος – Ηπείρου, αλλάζει ταυτότητα

Για αρκετές δεκαετίες, από τους σεισμούς του Βόλου μέχρι τον περασμένο μήνα, το λευκό κτίριο στην οδό Ιάσονος, μεταξύ Π. Μελά και Ηπείρου, στέγαζε στην Εμπορική Τράπεζα και στη συνέχεια την Alpha Bank.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Από τις 25 Ιανουαρίου 2016 όμως το κατάστημα έπαυσε να λειτουργεί, καθώς η ίδια τράπεζα λειτουργεί μερικά μέτρα πιο μακριά άλλο κατάστημα, το κεντρικό της στο Βόλο (Ιάσονος 60 με Ελ. Βενιζέλου) και όπως συμβαίνει με τις συγχωνεύσεις τραπεζών, αναστέλλεται η λειτουργία υποκαταστημάτων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το κεντρικό της «μητέρας» τράπεζας.

Οπως συνέβη με την Τράπεζα Πειραιώς που απορρόφησε την ΑΤΕ και την Κύπρου, με συνέπεια να κλείσουν υποκαταστήματα στην Ιάσονος, την Ελ. Βενιζέλου, τη Λ. Ειρήνης στη Ν. Ιωνία κ.α., η ίδια πορεία ακολουθείται από την Alpha Βank, που περιορίζει επίσης τα σημεία παρουσίας της, τα έξοδα εγκαταστάσεων και λειτουργίας κ.α.

Η αυξημένη επίσης χρήση ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, έχει μειώσει τη μετάβαση για συναλλαγές και πληρωμές στα γκισέ των τραπεζών, με τις αυτόματες μηχανές πληρωμών και τα ΑΤΜ να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις συναλλαγές. Το κτίριο που στέγαζε για δεκαετίες την Εμπορική τράπεζα, απέναντι από το επιβλητικό κτίριο της Εθνικής, είναι πλέον κλειστό. Πινακίδες, κάμερες, όλα στα στοιχεία που σήμαιναν την τραπεζική δραστηριότητα, ανακλήθηκαν και το κτίριο με τη μεγάλη επισκεψιμότητα, πλέον είναι έρημο, καθώς όλη η δραστηριότητα μεταφέρθηκε στο κεντρικό της Ιάσονος 60. Προσωπικό, εξοπλισμός και πελάτες του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, διασκορπίστηκαν στο κεντρικό, στο υποκατάστημα της Πολυμέρη, στο μικρότερο της Ελ. Βενιζέλου με Κωνσταντά, στη Λαρίσης με Αθηνών και στη Λ. Ειρήνης στη Ν. Ιωνία.

Η… απάντηση στην Εθνική

Μετασεισμικά κτίρια με επιρροές του μοντέρνου κινήματος, τόσο η Εθνική και δευτερευόντως η Εμπορική, συνδέθηκαν με το νεότερο κτιριακό πολιτισμό του Βόλου.

Η ελληνική μοντέρνα αρχιτεκτονική αποτυπώθηκε εμφατικά στο κέντρο του Βόλου σε κτίρια που προσέλαβαν στοιχεία του ρασιοναλισμού, ενίοτε αναμεμειγμένα με κλασικιστικές ή ακαδημαϊκές αναφορές ή νύξεις στην art nouveau, προσαρμοσμένα στο δομικό περιβάλλον της παραλιακής ζώνης. Η οικονομική αίγλη του παρελθόντος, τα κτίρια των τραπεζών, περιορίστηκαν στο ελάχιστον κι ακολουθούν οι μνήμες…

Το κτίριο, το οποίο αποτελούσε στο παρελθόν τη ναυαρχίδα της Εμπορικής Τράπεζας στο Βόλο, έναντι της κραταιάς – ανταγωνίστριας Εθνικής, πλέον αλλάζει χρήση και πληροφορίες αναφέρουν πως θα χρησιμοποιηθεί από μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών για την πρώτη παρουσία της στο Βόλο, καθώς ήδη λειτουργεί με επιτυχία, κατάστημα στη Λάρισα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου