ΤΟΠΙΚΑ

Επιβεβαιώθηκε το τρίτο κρούσμα γρίπης Η1Ν1 στο Βόλο

επιβεβαιώθηκε-το-τρίτο-κρούσμα-γρίπη-121397

Από Δευτέρα οι τέσσερις πιο δύσκολες εβδομάδες για τη γρίπη

Επιβεβαιώθηκε και εργαστηριακά από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε 50χρονο που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου, η λοίμωξη από τον ιό γρίπης Α(Η1Ν1) και στην ουσία τρεις κλίνες στη ΜΕΘ έχουν διατεθεί για ισάριθμα περιστατικά γρίπης για μακρά νοσηλεία όπως προκύπτει καθώς το πρώτο περιστατικό με 59χρονο και εισαγωγή στις 15 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζεται ακόμη σοβαρό όπως και τα άλλα δύο.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι βρισκόμαστε στην περίοδο έκρηξης της γρίπης καθώς στατιστικά τα μεγαλύτερα ποσοστά προσβολής εμφανίζονται στις εβδομάδες 6-10 δηλαδή από τη Δευτέρα και για ένα περίπου μήνα.

Με βάση προηγούμενες αναφορές, συμβουλές των εμπειρογνωμόνων και τη θεωρητική προσομοίωση, τα περισσότερα εθνικά σχέδια ετοιμότητας βασίζονται σε παραδοχές σχεδιασμού, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

Ποσοστό προσβολής: Η αναλογία του πληθυσμού που αναπτύσσει κλινικά συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια πανδημίας. Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, οι αρμόδιοι σχεδιασμού θεωρούν ότι εντός 9 έως 15 εβδομάδων, περίπου το 30% του πληθυσμού θα νοσήσει. Τα ποσοστά προσβολής και η σοβαρότητα της ασθένειας μπορεί να ποικίλλουν μεταξύ των ηλικιακών ομάδων.

Θνητότητα: Το ποσοστό των ασθενών που αναμένεται να πεθάνουν λόγω γρίπης. Για τις παραδοχές των περισσότερων εθνικών σχεδίων το ποσοστό συνολικής θνητότητας ανέρχεται σε 0,37% κατά την περίοδο πανδημίας.

Ιατρικές συμβουλές: Το 50% των ασθενών αναμένεται ότι θα επισκεφθεί γενικό γιατρό ή θα αναζητήσει ιατρική περίθαλψη εκτός νοσοκομείου. Εισαγωγές σε νοσοκομεία: Για οξείες αναπνευστικές και συναφείς λοιμώξεις, τα γριπώδη περιστατικά είναι πιθανόν να αντιπροσωπεύουν το 1% των κλινικών περιστατικών. Ποσοστό εντατικής θεραπείας: Αναμένεται ότι το 15% των ασθενών που νοσηλεύονται για γριπώδη ασθένεια θα χρειαστούν εντατική θεραπεία, και το 50% αυτών ενδέχεται να χρειαστεί μηχανικούς αναπνευστήρες.

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Βόλου και οι τρεις νοσηλευόμενοι, βρίσκονται από την ημέρα εισαγωγής τους στη Μονάδα σε καταστολή και η εξέλιξη της υγείας του φαίνεται πως είναι πολύ αργή.

Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό, λαμβάνουν αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας και συστήνουν αποφυγή επισκέψεων στο Νοσοκομείο, αυστηρή τήρηση του επισκεπτηρίου με τη χρήση μέτρων προστασίας τόσο του επισκέπτη όσο και των νοσηλευομένων.

Αλγόριθμος διαχείρισης ασθενών

Σύμφωνα με τις οδηγίες, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, γίνεται ανίχνευση, διερεύνηση και αρχική αντιμετώπιση περιστατικού γρίπης στο πλαίσιο του περιορισμού διασποράς της λοίμωξης.

  • Χορήγηση στον ασθενή απλής χειρουργικής μάσκας και μεταφορά του σε απομονωμένο χώρο εξέτασης
  • Το προσωπικό πρέπει να χρησιμοποιεί: (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, ιατρικά γάντια και ποδιά μιας χρήσης, και γυαλιά ευρέως οπτικού πεδίου.

Διαλογή και εκτίμηση

Οι ασθενείς πρέπει να πληρούν τα κλινικά ΚΑΙ επιδημιολογικά κριτήρια όπως πυρετός πάνω από 38ο C και συμπτώματα και σημεία οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

Η έναρξη θεραπείας προτείνεται να γίνεται εντός 48ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων με συνιστώμενη διάρκεια θεραπείας 5 ημέρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου