ΤΟΠΙΚΑ

Πιο επιθετική η γρίπη, «χτυπάει» και τους νέους

πιο-επιθετική-η-γρίπη-χτυπάει-και-το-125483

50χρονος με πνευμονία στην Εντατική του Νοσοκομείου Βόλου, το τρίτο κρούσμα

Συναγερμός από τα κρούσματα από τη γρίπη Α (Η1Ν1), έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας και τα Νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς η επιδημία εισήρθε στο μήνα της κορύφωσής της.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου διακομίστηκε χθες το βράδυ 50χρονος με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και αποφασίστηκε να εισαχθεί διασωληνωμένος και σε καταστολή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου ήδη νοσηλεύονται με εξακριβωμένη γρίπη άλλα δύο άτομα, ένα 59χρονος από τις 15 Ιανουαρίου κι ένας 41χρονος από την προηγούμενη εβδομάδα και οι δύο σε σοβαρή κατάσταση. Τα αυξημένα κρούσματα γρίπης και η έναρξη της περιόδου κορύφωσης της επιδημίας (Φεβρουάριος), έχουν σημάνει συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στα κατά τόπους Νοσοκομεία.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο, εκφράστηκε η ανησυχία για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας που δεν ξεπερνά το 10%. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, αλλά αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπάρχει οδηγία για έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.

Το υπουργείο επίσης ζητάει από τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία με τα αντιικά φάρμακα TAMIFLU & RELENZA για την αντιμετώπιση της γρίπης. Στην εγκύκλιο αναφέρονται συγκεκριμένες ποσότητες ανά υγειονομική περιφέρεια και ανά νοσοκομεία ενώ διευκρινίζεται ότι «οι προτεινόμενες ποσότητες μπορούν να τροποποιηθούν κατά προσέγγιση ανάλογα με τις συσκευασίες του κάθε προϊόντος». Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή των πολιτών, υπογραμμίζοντας ότι η γρίπη φέτος «χτυπά» νέους. Για το λόγο αυτό, όπως τονίζουν, με τα πρώτα συμπτώματα θα πρέπει να προσφεύγουμε στον γιατρό.

Αυξημένα μέτρα στο Νοσοκομείο Βόλου

Στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων και ενεργειών για την προστασία από τη γρίπη, έχει προχωρήσει το Νοσοκομείο Βόλου.

Το επισκεπτήριο τηρείται με απόλυτη συνέπεια στο ωράριο και στόχος είναι ο ένας επισκέπτης ανά ασθενή, με επίσκεψη μόνο στο συγκεκριμένο θάλαμο. Επίσης συστήνεται η χρήση μάσκας προφύλαξης όπως η χρήση αντισιπτικών πλύσης χεριών, τα οποία έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις κλινικές και άλλους χώρους του Νοσοκομείου.

Γενικά, προτείνεται η αποφυγή συγχρωτισμού ει δυνατόν και επίσκεψης στο Νοσοκομείο αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Εμβολιασμό συστήνει η Διεύθυνση Υγείας Μαγνησίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης Η1Ν1 με τις σοβαρές επιπλοκές που εκδηλώνεται, καθώς και η περίοδος που διανύουμε ευνοεί την επίταση του φαινομένου, η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους πολίτες, για τα μέτρα πρόληψης της εποχικής γρίπης.

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματοςπου εκδηλώνεται από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο.

Τα συμπτώματα εκδήλωσης της γρίπης είναι υψηλός πυρετός 38,5ο C – 40ο C, μυϊκοί πόνοι, αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλος, βήχας, εξάντληση, πόνος στο στήθος, εμετός. Το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο για τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός.

Πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα.

Ενδείκνυται να γίνει η πρώτη δόση του αντιγριπικού εμβολιασμού στη τρέχουσα χρονική στιγμή, για όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Στους ενήλικες αρκεί μία δόση αντιγριπικού εμβολίου, δεν χρειάζεται επαναληπτική δόση. Πολίτες με υποκείμενο νόσημα, μπορούν να εμβολιαστούν με επαναληπτική δόση. Στα παιδιά που εμβολιάζονται για πρώτη φορά γίνεται επαναληπτική δόση σε διάστημα ενός μηνός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου