ΑΛΜΥΡΟΣ

Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού με λήπτη από τη Μαγνησία

δεύτερη-μεταμόσχευση-νεφρού-με-λήπτη-150013

Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού με λήπτη από τη Μαγνησία

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το 2016 Θετική εξέλιξη είχε τελικά για 60χρονο πρώην καταστηματάρχη από τον Αλμυρό η διαδικασία μεταμόσχευσης καθώς στάθηκε τυχερός με την υψηλότερη συμβατότητα και τελικά έλαβε στον Ευαγγελισμό το νεφρό από έναν 51χρονο από την Κρήτη που ήταν κλινικά νεκρός και οι οικείοι του αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά του.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο 60χρονος από τον Αλμυρό ο οποίος υποβαλλόταν για εννιά χρόνια σε αιμοκάθαρση, βρέθηκε ψηλά στη λίστα υποψηφίων προς μεταμόσχευση καθώς όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασ. Γιαννάκος, η λίστα δεν είναι κλειστή και μεταβάλλεται ανάλογα με τις νέες προσθήκες ή τις αποχωρήσεις λόγω θανάτου, υπέρβασης του ορίου ηλικίας μεταμόσχευσης ή άλλων προβλημάτων του ασθενών κ.ο.κ.

Η μεταμόσχευση που διήρκεσε αρκετές ώρες, ξεκίνησε χθες στις 8 το πρωί, στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» της Αθήνας, καθώς ο νεφροπαθής από τον Αλμυρό όχι μόνο βρέθηκε στην τριάδα των πλέον συμβατών ληπτών από όλη την Ελλάδα, αλλά στάθηκε τυχερός και είχε την καλύτερη συμβατότητα από τους άλλους δύο κι έλαβε τελικά το μόσχευμα με τη μετεγχειρητική πορεία του να εξελίσσεται ομαλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ των τριών που κλήθηκαν για έλεγχο συμβατότητας, εκτός του 60χρονου Αλμυριώτη που ήταν ο πρώτος στη λίστας, ήταν και μία άλλη Βολιώτισσα, η οποία επίσης προσβλέπει στο πολυπόθητο μόσχευμα.

Για το 2016 στη Μαγνησία είναι η δεύτερη επιτυχής μεταμόσχευση σε ασθενή, μετά από δωρεά οργάνων και οι δύο σε νεφροπαθείς, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη αισιοδοξία για το μέλλον, όπως είπε ο κ. Γιαννάκος, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως η δωρεά οργάνων «γίνεται μόνο και αποκλειστικά όταν κάποιος άνθρωπος είναι κλινικά και εγκεφαλικά νεκρός» και πρόσθεσε πως «κανείς γιατρός δεν θα διακινδύνευε ποτέ κάτι άλλο».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη μεταμόσχευση σε ασθενή της Μαγνησίας έγινε στις 7 Ιανουαρίου σε 45χρονη Βολιώτισσα, η οποία, βρισκόταν δέκα χρόνια στην αιμοκάθαρση.

Ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει πως «σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση οργάνων από κλινικά νεκρό δότη, παίζει ο χρόνος που θα αποφασιστεί από τους οικείους του η δωρεά καθώς όσο περισσότερο υποστηρίζεται μηχανικά στη ΜΕΘ ένας οργανισμός με την προσδοκία φυσικά της ανάκαμψης, τόσο τα όργανα αν αποφασιστεί μεταμόσχευση, κινδυνεύουν να μην αξιολογηθούν ως προσφερόμενα. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η ισορροπία θανάτου – ζωής», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου