ΤΟΠΙΚΑ

Δεν μένει ούτε ένα κούτσουρο στις δημοπρασίες

δεν-μένει-ούτε-ένα-κούτσουρο-στις-δημο-158525

Ενδιαφέρον για κατασχεθέντα καυσόξυλα, σε αναζήτηση φθηνής καύσιμης ύλης

Φθηνή καύσιμη ύλη, αναζητούν όσοι χρησιμοποιούν ξυλόσομπες, τζάκια, λέβητες ξύλου κ.α., ενώ όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για τα κατασχεθέντα δασικά προϊόντα τα οποία εκτίθενται σε ανοιχτές δημοπρασίες από τα κατά τόπους Δασαρχεία.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Αν και οι περιπολίες υπαλλήλων του Δασαρχείου, περιορίζουν τη λαθροϋλοτομία, εντούτοις καταγράφονται περιστατικά και είτε εντοπιστούν οι δράστες είτε εντοπιστούν μόνο τα παράνομα καυσόξυλα, κατάσχονται και εκτίθενται σε πρόχειρη δημόσια δημοπρασία.Στο Βόλο, σύμφωνα με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών, δεν μένει αδιάθετο ούτε ένα κιλό ξύλα όταν διενεργείται πλειοδοτική δημοπρασία καθώς οι τιμές διάθεσης, είναι πολύ συμφέρουσες και κάτω από το μισό που διαμορφώνονται οι τιμές στο λιανικό εμπόριο καυσόξυλων.

«Οταν υπάρχουν κατασχέσεις, άμεσα προχωρούν οι διαδικασίες εκποίησης των κατασχεθέντων με τις τιμές να προσδιορίζονται ανά κατηγορία καυσόξυλου από τους πίνακες του υπουργείου με τις μέσες τιμές που διαμορφώθηκαν στις δημοπρασίες εκποίησης κατασχεθέντων δασικών προϊόντων.

Για παράδειγμα το ένα χωρικό κυβικό μέτρο με καυσόξυλα δρυός προσδιορίζεται σε 41,56 ευρώ, οξυάς σε 33,42 ευρώ κ.λπ. ανάλογα με τα αποτελέσματα που καταγράφονται σε όλη τη χώρα και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι πλειοδότες.

Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η δημοπρασία επαναλαμβάνεται σε μια εβδομάδα περίπου με τους ίδιους όρους και υποχρεώσεις της πρώτης διαδικασίας, Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεμείνει ούτε ένα κούτσουρο από τις δημοπρασίες που έγιναν και όσες επαναλήφθηκαν ήταν μάλλον γιατί δεν ενημερώθηκαν άμεσα οι ενδιαφερόμενοι», τονίζει υπάλληλος της Διεύθυνσης».

Στη δημοπρασία για να γίνει δεκτός κάποιος πλειοδότης, οφείλει να προκαταβάλει στον ενεργούντα τη δημοπρασία δασικό υπάλληλο σαν εγγύηση το ένα τρίτο της αξίας των εκποιούμενων δασικών προϊόντων με βάση την ισχύουσα διατίμηση, εγγύηση που επιστρέφεται μετά το τέλος της δημοπρασίας σε αυτούς που αποτυγχάνουν και κρατείται αυτή του τελευταίου πλειοδότη, η οποία επιστρέφεται σε αυτόν με απόδειξη μετά την έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας και μετά την κατάθεση στον υπάλληλο που διενεργεί τη δημοπρασία ή στο Δασαρχείο. Το πιστοποιητικό βεβαίωσης του αποτελέσματος της δημοπρασίας εκδίδεται στο όνομα του τελευταίου πλειοδότη και ισοδυναμεί με άδεια υλοτομίας, δυνάμει του οποίου ο τελευταίος πλειοδότης θα παραλάβει στην κατοχή και κυριότητά του τα κατασχεθέντα δασικά προϊόντα με δικές του δαπάνες και με ευθύνη του.Σε κάθε περίπτωση τα συγκεκριμένα προϊόντα γίνονται ανάρπαστα και ενδιαφερόμενοι πλειοδότες, αναζητούν ενημέρωση για δημοπρασίες και σε άλλα δασαρχεία της περιοχής προκειμένου να προμηθευτούν φθηνά καυσόξυλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου