ΤΟΠΙΚΑ

Αδυναμία λύσεων στην αερορύπανση

αδυναμία-λύσεων-στην-αερορύπανση-159724

Οι συστάσεις για περιορισμό χρήσης τζακιών, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν αποφέρουν αποτέλεσμα

Σε άλυτο πρόβλημα εξελίσσεται το φαινόμενο της βραδινής αιθαλομίχλης που σχεδόν καθημερινά καλύπτει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και Ν. Ιωνίας καθιστώντας επιβαρυμένη την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η Αυτοδιοίκηση (Δήμος και Περιφέρεια), εκτός από συστάσεις στον περιορισμό καύσεων, από ελέγχους σε μάντρες για την ποιότητα παραγόντων ξύλου (πέλετς, μπριγκέτες, πυρήνες κ.α.) και καταγραφές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φαίνεται πως δεν έχει ανάμειξη στο κομμάτι που αφορά τις αποτελεσματικές πολιτικές παρέμβασης.

«Οταν ο άλλος κρυώνει και θέλει να ζεστάνει τα παιδιά του με μια ξυλόσομπα, θα κάψει ό,τι νομίζει είναι οικονομικότερο. Οταν βρει φθηνή καύσιμη ύλη, αυτή θα κάψει, αδιαφορώντας για πιστοποιήσεις, για ρύπους κ.α. Δυστυχώς η Πολιτεία», αναφέρει υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφερειακής Ενότητας, «δεν προσφέρει εναλλακτικές όπως έγινε φέτος με το φθηνότερο πετρέλαιο ή με μεγάλα προγράμματα αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου κ.ο.κ. Οι συστάσεις αλλά και μέτρα που έχουν προταθεί όπως περιορισμοί στην κυκλοφορία οχημάτων, δεν είναι δυνατόν να αποφέρουν αποτέλεσμα καθώς δεν λύνουν το πρόβλημα.

Το πρόβλημα δεν είναι τα αυτοκίνητα. Το πρόβλημα δεν είναι η μη ύπαρξη δικτύου σταθμών καταγραφής ρύπων στο Βόλο. Και σήμερα έχουμε καταγραφές υπερβάσεων αλλά δεν γίνεται κάτι καθώς οι υπερβάσεις είναι σε ωριαίες τιμές και δεν αφορούν υπερβάσεις το μέσου ημερήσιου όρου. Αλλά και στην περίπτωση που είχαμε συγκεντρώσεις πάνω από 50 μg/m3 όλο το 24ωρο, τι θα γινόταν; Κι αν το κατέγραφαν αυτό το γεγονός πέντε σταθμοί σε όλη την πόλη αντί του ενός που υπάρχει σήμερα, τι θα γινόταν;

Υπάρχει κάποιος φορέας που μπορεί να αποτρέψει την αιθολομίχλη και δεν το κάνει; Οι τοπικοί φορείς δεν έχουν αρμοδιότητες, μέσα, πολιτικές να αποτρέψουν τη δημιουργία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κάθε χειμώνα, θα κοιτάμε τα καταγραφικά κι αν σημειώσουν ρύπανση πάνω από την οριακή τιμή των 50 μg/m3, τότε θα εκδοθούν συστάσεις. Το μοντέλο είναι αναποτελεσματικό και όσο δεν αλλάζει, όταν συντρέχουν χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και ανύπαρκτοι άνεμοι, θα είναι παρών κάθε βράδυ στο Βόλο».

Μεσάνυχτα με 175

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στις μετρήσεις της Τρίτης 5 Ιανουαρίου με το μέσο όρο της ημέρας να φτάνει στα 35 μg/m3 και να μην προκαλεί το ενδιαφέρον των Αρχών.

Ωστόσο και πάλι οι ωριαίες υπερβάσεις, είναι εμφανείς τις απογευματινές – βραδινές ώρες. Οι υψηλές συγκεντρώσεις, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, καθυστέρησαν κι άρχισαν στις 9 μ.μ. με 61 μg/m3 για να κλιμακωθούν και να φτάσουν τα μεσάνυχτα τα 175 μg/m3.

Οι ωριαίες υπερβάσεις, οι οποίες επιστημονικά και θεσμικά, δεν απασχολούν κανέναν, εκτιμάτε πως θα συνεχίστηκαν και μετά τα μεσάνυκτα, τις πρώτες πρωινές ώρες των Θεοφανίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου