ΤΟΠΙΚΑ

Σε χαμηλά επίπεδα ο εμβολιασμός για τη γρίπη

σε-χαμηλά-επίπεδα-ο-εμβολιασμός-για-τη-159809

Η Μαγνησία στο Σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ακόμη η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται στις πλέον πρόσφατες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης. Στη Μαγνησία, στο Νοσοκομείο αλλά και σε άλλες δομές υγείας, δεν υπάρχουν σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, ενώ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ) η Μαγνησία εντάχθηκε στο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος European Mortality Monitoring (Euro-MOMO), στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2015 – 2016 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα 40/2015 (28 Σεπτεμβρίου – 04 Οκτωβρίου 2015) και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα 20/2016 (16-22 Μαΐου 2016). Κατά την εβδομάδα 52/2015 (21-27 Δεκεμβρίου 2015) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται στα ίδια περίπου επίπεδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την εβδομάδα 52/2015 (21-27 Δεκεμβρίου 2015) στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 26 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 3 (11,5%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν έχουν καταγραφεί.

Στη Μαγνησία δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης καθώς η δραστηριότητά της παραμένει χαμηλή λόγω και των μέχρι πρότινος καλών καιρικών συνθηκών. Συνήθως τα πρώτα κρούσματα της εποχικής γρίπης εμφανίζονται Δεκέμβριο, ενώ από τον Ιανουάριο έως και το Φεβρουάριο ή Μάρτιο έχουμε έξαρση.

Στο Νοσοκομείο Βόλου ωστόσο υπάρχει μεγάλη προσέλευση από πολίτες που εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και οι γιατροί προτρέπουν τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν ακόμη και τώρα, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης, δηλαδή μέχρι να δράσει το εμβόλιο και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο Παθολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου, δέχονται καθημερινά πολλά περιστατικά με συνέπεια οι 70 περίπου κλίνες που διαθέτουν συνολικά για να εξυπηρετούν τις ανάγκες ολόκληρης της Μαγνησίας, να αποδεικνύονται λίγες και σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών υγείας να καταγράφονται αναμονές κρεβατιών σε διαδρόμους, μέχρι το πρώτο εξιτήριο και την κάλυψη της κενής κλίνης σε θάλαμο από κρεβάτι αναμονής.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, αν και έχουν παραγγελθεί επαρκείς ποσότητες με αντιγριπικά εμβόλια (το φετινό εμβόλιο παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009, η ζήτηση είναι χαμηλή.Η λιανική τιμή του είναι 5,98 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή, χωρίς καν να δίνει ο πολίτης από την τσέπη του το 1 ευρώ, ενώ καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα για τα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.«Η ζήτηση είναι ελάχιστη», επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, ο οποίος εκτιμάει πως στη φετινή ισχνή ζήτηση, έπαιξαν ρόλο και οι καλές καιρικές συνθήκες.

Στη σύστημα καταγραφής και η Μαγνησία

Η καταγραφή των θανάτων από γρίπη γίνεται δειγματοληπτικά από τα ληξιαρχεία ορισμένων δήμων της χώρας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και αφορά τους θανάτους που εγγράφηκαν στα ληξιαρχεία κατά την εβδομάδα αναφοράς. Στο σύστημα, στην παρούσα φάση, συμμετέχουν περιοχές με πληθυσμό περίπου 1.661.541 κατοίκους, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού πληθυσμού της Ελλάδας (Απογραφή Πληθυσμού 2011).

Συγκεκριμένα συμμετέχουν το σύνολο των δήμων των περιφερειακών ενοτήτων Αχαΐας, Κέρκυρας, Μαγνησίας & Σποράδων, Καβάλας & Θάσου και οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιώς και Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Τα δεδομένα προέρχονται από το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ληξιαρχικών Πράξεων (ΠΣ ΛΗΠ). Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως διαπιστευμένος φορέας. Το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος European Mortality Monitoring (Euro-MOMO), στο οποίο συμμετέχουν και άλλες 21 ευρωπαϊκές χώρες. Το συντονισμό του προγράμματος στην Ελλάδα έχει το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕ.ΕΛ. Π.ΝΟ. Στο διάγραμμα 6 παρουσιάζονται τα κύρια ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της θνησιμότητας στην Ελλάδα, με επικέντρωση στην έγκαιρη ανίχνευση θνησιμότητας που υπερβαίνει την αναμενόμενη (excess mortality). Κατά την περίοδο γρίπης 2015, η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες καταγράφηκε αυξημένη κατά την εβδομάδα 3/2015 και αφορούσε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Τις υπόλοιπες εβδομάδες η θνησιμότητα κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου