ΤΟΠΙΚΑ

14.000 μαγνητικές χωρίς κρατικό «μαγνήτη» στο Νοσοκομείο Βόλου

14-000-μαγνητικές-χωρίς-κρατικό-μαγνήτη-163110
Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η απόκτηση τομογράφου
Τις προτάσεις για το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου που διανύουμε, συντάσσει μέσα από διαβούλευση με το Επιστημονικό Συμβούλιο, την Ιατρική υπηρεσία και γενικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες η Διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου ώστε να διεκδικήσει με τεκμηριωμένο λόγο, εξοπλισμό για την περαιτέρω αναβάθμιση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ
Με τον προϋπολογισμό του νέου ΕΣΠΑ για τη Θεσσαλία περιορισμένο στα 11 περίπου εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι δεν θα ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα που θα υποβάλλουν οι Διοικήσεις των νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ και θα επιλεχθούν προτάσεις που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες ελλείψεις.
Το Νοσοκομείο Βόλου είναι από τα ελάχιστα Νομαρχιακά Νοσοκομεία της χώρας τέτοιου μεγέθους, αν όχι το μοναδικό, που δεν διαθέτει Μαγνητικό τομογράφο, εξοπλισμός ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων να παράγει λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων και ιστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διερεύνηση σχεδόν σε κάθε μέρος του σώματος και πιο συχνά χρησιμοποιείται για να εξετάσει τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο εξεταζόμενος σε μία μαγνητική τομογραφία δεν εκτίθενται σε ιοντίζουσα ακτινοβολία.
Στη Μαγνησία το 2014 και μέχρι τον Ιούνιο του 2015, είχαν πραγματοποιηθεί 14.000 σαρώσεις σε μαγνητικούς τομογράφους ιδιωτικών κέντρων καθώς ούτε το Νοσοκομείο Βόλου ούτε το ΠΕΔΥ, διαθέτουν κρατικό «μαγνήτη».
Το αίτημα για την απόκτηση του πρώτου μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Βόλου, όταν άλλα Νοσοκομεία προχωρούν σε αντικατάσταση υπαρχόντων μαγνητών που βρίσκονται στο τέλος ζωής τους, φαίνεται πως θα τεθεί στην κορυφή της πρότασης της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου για το νέο ΕΣΠΑ όπως και το Ψηφιακό χειρουργείο και το Αιμοδυναμικό εργαστήριο.
«Μετά την ολοκλήρωση των έργων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, προχωρούμε στη σύνταξη της πρότασης για το νέο ΕΣΠΑ», εξηγεί ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Χαραλ. Μπαλής και αναφέρει πως η πρόταση, προϊόν διαβούλευσης με όλους τους συναρμόδιους φορείς του Νοσοκομείου, θα υποβληθεί έγκαιρα και στην ουσία θα αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που έγινε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας
Ενα έργο στην κατεύθυνση της ανανέωσης, της συμπλήρωσης και του εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος εξοπλισμού που καλύπτει σημαντικές ανάγκες των τμημάτων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η απρόσκοπτη λειτουργία των κλινικών για τα επόμενα χρόνια και ενισχύεται το ιατρονοσηλευτικό έργο με σκοπό πάντα την παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για το Νομό Μαγνησίας ήταν απόρροια της συντονισμένης προσπάθειας των στελεχών και όλου του προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς και της αποτελεσματικής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΕΣΠΑ-Περιφέρεια Θεσσαλίας, την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και το Υπουργείο Υγείας.
Το αρχικό ύψος του προϋπολογισμού για τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου Βόλου ήταν 1.392.000 € και η τελική κατακύρωση έγινε στο ποσό των 1.069.255 €, ενώ για τα Κέντρα Υγείας η αρχική προϋπολογιζόμενη δαπάνη ήταν 466.800 € και η τελική κατακύρωση έγινε στο ποσό των 291.426 €.
Ο σχεδιασμός για την ένταξη έργων στο νέο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ. 2014-2020) βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση των υποδομών του Νοσοκομείου, ενώ ο προσανατολισμός των νέων δράσεων θα είναι και προς τα πεδία της έρευνας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου