ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε βράδυ …παρέα με τα PM10

κάθε-βράδυ-παρέα-με-τα-pm10-168886

Ιατρικός Σύλλογος: Η Περιφέρεια να μην περιμένει πότε θα φυσήξει για να φύγει η αιθαλομίχλη

Στοιχεία μόνιμου προβλήματος τείνει να αποκτήσει η αιθαλομίχλη στο Βόλο η οποία σχεδόν σε καθημερινή βάση εμφανίζεται απογευματινές και βραδινές ώρες – ανάλογα και με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όπως αυξημένη υγρασία, νηνεμία – και καλύπτει το Πολεοδομικό Συγκρότημα μέχρι τις 2-3 περίπου μετά τα μεσάνυχτα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Το διάστημα της μαζικής λειτουργίας συστημάτων κεντρικής θέρμανση, καυστήρων και θερμαστρών πέλλετ, πυρήνων, καυσόξυλων και τζακιών φαίνεται πως αρχίζει γύρω στις 7-8 μ.μ. και αν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούν περισσότερη θέρμανση, τότε οι καύσεις εντείνονται με συνέπεια την αυξημένη παραγωγή ρύπων.

Η οσμή καπνιστού κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και όσοι κινούνται πεζή, αντιλαμβάνονται την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ποιότητα του αέρα που εισπνέουν, στα μάτια τους, στα ρούχα και τα μαλλιά τους που μυρίζουν καπνό.

Προχθές, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού στο Βόλο, καταγράφηκαν οκτώ ωριαίες υπερβάσεις με τις έξι εξ αυτών συνεχείς από τις 6 μ.μ. και μετά.

Οι υπερβάσεις των ορίων των μικροσωματιδίων PM10, συνεχίστηκαν και τις τρεις πρώτες πρωινές ώρες, δηλαδή για εννιά συνεχείς ώρες το Πολεοδομικό Συγκρότημα ήταν καλυμμένο από μικροσωματίδια σε συγκεντρώσεις άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

«Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τα αυξημένα ποσοστά αιθαλομίχλη που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες κυρίως στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Συγκεκριμένα, από τον Ιατρικό Σύλλογο, με αφορμή την αύξηση της αιθαλομίχλης, ιδίως τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά η σοβαρότητα των επιπτώσεων που έχει αυτό το φαινόμενο στην υγεία των ανθρώπων και επισημαίνεται ότι, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση της προσέλευσης συμπολιτών στα ιατρεία με προβλήματα υγείας που συνδέονται άμεσα με την αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων, λόγω της άπνοιας αλλά και της υψηλής υγρασίας που οφείλεται στην ανεξέλεγκτη καύση ξύλων, πλαστικών και άλλων ακατάλληλων υλικών.

Το φαινόμενο αυτό, ως γνωστόν, έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα αρκετοί πολίτες να στραφούν και πάλι στην θέρμανση με καυσόξυλα και τα άλλα ακατάλληλα υλικά.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως «θεωρούμε απαραίτητο να αναφέρουμε ότι η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καύσιμων και αποτελείται από σωματίδια αιθάλης καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου. Οι ρύποι που εκλύονται από την καύση αυτών των υλικών προκαλούν βλάβη σε όλο το μήκος του αναπνευστικού συστήματος, στο καρδιαγγειακό σύστημα, συνδέονται με τον καρκίνο και μειώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων, όπως έχουν καταδείξει πολλές επιστημονικές μελέτες».

Σημειώνεται ότι, αυτοί που επηρεάζονται περισσότερα από την αιθαλομίχλη και θεωρούνται ομάδες υψηλού κίνδυνου είναι:

  1. Ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα
  2. Ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  3. Ασθενείς με βρογχικό άσθμα
  4. Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα
  5. Βρέφη και μικρά παιδιά
  6. Ηλικιωμένοι ασθενείς άνω των 65 ετών
  7. Ασθενείς με δερματικά νοσήματα και αλλεργίες.

Οι ευπαθείς αυτές ομάδες πάντοτε επηρεάζονται άμεσα εμφανίζοντας αλλεργικές αντιδράσεις, κρίσεις βρογχικού άσθματος, παροξύνσεις της ΧΑΠ, καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων, όπως προαναφέρθηκε.

Με βάση τα παραπάνω, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, θεωρεί απαραίτητο οι πολίτες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην καύση των υλικών για τη θέρμανσή τους, διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα της καύσης αυτής επιστρέφουν στους ίδιους και στα παιδιά τους.

Επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, πρέπει να ενεργοποιηθούν και να δράσουν άμεσα σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τους κανονισμούς, ακόμη και με απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να αναπτύξουν ενιαίο δίκτυο πολλαπλών σταθμών μέτρησης με σκοπό την ακριβή καταγραφή του προβλήματος και την λήψη των προβλεπόμενων μέτρων όταν οι ρύποι ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια. Τέλος, θα πρέπει να διερευνηθούν οι καταγγελίες και να ελεγχθούν οι περιπτώσεις καύσης πλαστικών και άλλων ανθυγιεινών υλικών, από οποιονδήποτε πραγματοποιούνται, με σκοπό να σταματήσουν άμεσα αυτές οι εγκληματικές για την υγεία δράσεις.

«Είναι απαραίτητο να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η προάσπιση της υγείας των ανθρώπων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να φυσήξει ο άνεμος για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από την αιθαλομίχλη που μας σκοτώνει», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου