ΤΟΠΙΚΑ

Εξάωρο υπερβάσεων PM10 στο Βόλο

εξάωρο-υπερβάσεων-pm10-στο-βόλο-170236

Ακόμη και ωριαία τιμή 142 μgr/m3 (με όριο τα 50) κατέγραψε προχθές ο σταθμός μέτρησης

Με την υγρασία να κυμαίνεται μεταξύ 76% – 81%, τη θερμοκρασία από γύρω στους 5ο Κελσίου, τον άνεμο σχεδόν ανύπαρκτο και τα συστήματα θέρμανσης να δουλεύουν στο φουλ, ήταν σχεδόν αναμενόμενο το προχθεσινό βράδυ στο Βόλο, να κυλήσει με υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων στα αιωρούμενα μικροσωματίδια PM10.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ο Σταθμός Μέτρησης του Βόλου κατέγραψε προχθές 8 ωριαίες υπερβάσεις στο 24ωρο με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 41 μgr/m3 αλλά με τις 6 από τις 8 ωριαίες υπερβάσεις να συγκεντρώνονται το βράδυ και συγκεκριμένα από τις 7 μ.μ. μέχρι και τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν και αρχίζει η εκτόνωση του φαινομένου καθώς παύει η λειτουργία των περισσότερων συστημάτων κεντρικής θέρμανσης κ.α.

Με την τελευταία ωριαία μέτρηση κάτω από τα 50 μgr/m3 να καταγράφεται για προχθές στις 6 μ.μ., όλο το υπόλοιπο διάστημα μέχρι τα μεσάνυχτα, ο σταθμός κατέγραφε υπερβάσεις των ορίων 59, 93, 87, 57,54 και τα μεσάνυχτα 142 μgr/m3.

Αν και η επιστημονική κοινότητα επιμένει να εξετάζει την κατάσταση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε 24ωρη βάση και να θεωρεί αποσπασματική την εικόνα που συνθέτουν ωριαίες καταγραφές, εντούτοις το προχθεσινό βράδυ στο Βόλο, οι υπερβάσεις ήταν αντιληπτές τόσο από την έντονη οσμή καμένου ξύλου, όσο και από τη θολή ώχρινη ατμόσφαιρα, εμφανέστερη σε σημεία φωτισμού.

Εκτός από το 6ωρο – 7ωρο υπερβάσεων, το δείκτη δυσφορίας των πεζών επαύξανε και η υψηλή υγρασία που έφτασε το 81%.

Ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας με χαμηλές θερμοκρασίες και ενδεχόμενων χιονοπτώσεις στα πεδινά, στελέχη της ΠΕ Μαγνησίας, τονίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης του πληθυσμού με τις οδηγίες για της χρήση ενέργειας για τη θέρμανση οικιών και καταστημάτων.

Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).

Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ. οικ.189533/ 07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β’/9-11- 11) Υπουργική Απόφαση «περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού», σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα, περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου