ΤΟΠΙΚΑ

«Πράσινο» φως στην παραγωγή biodiesel

πράσινο-φως-στην-παραγωγή-biodiesel-171873

Παράλληλα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW στη ΒΙΠΕ Βόλου

Στην έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής πετρελαίου βιολογικής προέλευσης (biodiesel) και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MW, στη Βιομηχανική περιοχή Βόλου, προχώρησε ο εκτελών χρέη Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Ηλ. Τσέλιγκας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι περιορισμοί, η εφαρμογή και τήρηση των οποίων βαρύνει αποκλειστικά τον κύριο των δραστηριοτήτων (ΛΕΩΝ ΒΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.) και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής πετρελαίου βιολογικής προέλευσης (biodiesel) και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MWe, φερόμενης ιδιοκτησίας της «ΛΕΩΝ ΒΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», στο βιομηχανικό τετράγωνο 6 της Α’ βιομηχανικής περιοχής (Α’ ΒΙΠΕ) Βόλου.

Από την περιγραφή των δραστηριοτήτων προκύπτει ότι πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής biodiesel και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 MWe, με χρήση του παραγόμενου βιοκαυσίμου (biodiesel). Η πρώτη ύλη για την παραγωγή biodiesel θα αποτελείται από χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και φυτικά έλαια διαφόρων ειδών. Η παραγωγική δυναμικότητα της μονάδας σε biodiesel θα ανέρχεται σε 120 tn/ημέρα (με 16ωρη λειτουργία ανά ημέρα).

Το παραγόμενο biodiesel θα χρησιμοποιείται σαν καύσιμο σε συγκρότημα μηχανής εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) – γεννήτριας, μέγιστης αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 1 MWe, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσης τάσης, με το οποίο θα διασυνδεθεί ο σταθμός.

Συνοπτικά, η παραγωγική διαδικασία των δραστηριοτήτων του θέματος θα συνίσταται από τα παρακάτω στάδια:

  • Παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση σε δεξαμενές (2×315 m3) χρησιμοποιημένων τηγανελαίων και φυτικών ελαίων.
  • Καθαρισμός – φίλτρανση τηγανελαίων και φυτικών ελαίων.
  • Παραγωγή biodiesel (προετοιμασία καταλύτη, προθέρμανση πρώτων υλών, μετεστεροποίηση πρώτων υλών προς παραγωγή biodiesel, απομάκρυνση γλυκερίνης και προσμίξεων, ανάκτηση μεθανόλης, εισαγωγή αντιοξειδωτικού πρόσθετου, απομάκρυνση σαπώνων, φιλτράρισμα και αποθήκευση του biodiesel σε δύο δεξαμενές),
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (καύση του biodiesel σε συγκρότημα ΜΕΚ – γεννήτριας μέγιστης αποδιδόμενης ηλεκτρικής ισχύος 1 MWe)
  • Διάθεση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής μέσης τάσης.

Χρήση πρώτων και βοηθητικών υλών

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ στην παραγωγική διαδικασία των δραστηριοτήτων του θέματος θα χρησιμοποιούνται οι παρακάτω κυριότερες πρώτες και βοηθητικές ύλες: χρησιμοποιημένα τηγανέλαια και φυτικά έλαια: 141 tn/ημέρα, (51.465 tn/έτος), μεθανόλη: 27,7 tn/ημέρα, (10.110,5 tn/έτος), υδροξείδιο νατρίου/υδροξείδιο καλίου: 2,8 tn/ημέρα, (1.022 tn/έτος).

Στη μελέτη, γίνεται επίσης σαφής αναφορά στην παραγωγή και διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων καθώς και αερίων ενώ προσδιορίζονται προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία συστημάτων κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου