ΤΟΠΙΚΑ

«Θερίζουν» τα εμφράγματα στη Μαγνησία

θερίζουν-τα-εμφράγματα-στη-μαγνησί-194543

Αδιάγνωστοι πολλοί ασθενείς σε Θεσσαλία και Μαγνησία, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, όπως και το άγχος και η κατάθλιψη που συσχετίζονται με την ανεργία, «σκοτώνουν» τους Ελληνες και μάλιστα εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 θα εμφανιστεί καρδιαγγειακή «επιδημία» που θα …χτυπήσει το 18,6% (εμφράγματα) και το 15,4% (εγκεφαλικά) του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Υψηλά ποσοστά συνανθρώπων μας και στη Μαγνησία είναι αδιάγνωστοι ασθενείς υπέρτασης, διαβήτη κ.α., ενώ περισσότεροι από ένας στους πέντε Ελληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας με κυριότερο φραγμό το οικονομικό κόστος. Μάλιστα, περίπου το 10% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστοι, ενώ ένα επιπλέον 3% δεν έχει βιβλιάριο υγείας σε ισχύ, όταν σχεδόν ένας στους τρεις αξιολογούν την κατάσταση υγείας τους ως μέτρια ή κακή.

Τα στοιχεία για την «Κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα του 2015» προκύπτουν από την Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου (Ε.ΜΕ.ΝΟ) που οργάνωσε και υλοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιστημονική υπεύθυνη την αναπληρώτρια καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.

Στη μελέτη από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετείχε το Τμήμα Ιατρικής με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Χρ. Χατζηχριστοδούλου, αναπληρωτή καθηγητή και Γιώργο Ραχιώτη, Επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και συνεργάστηκαν οι ιατροί Σοφία Ξερομερισίου, Ράνια Πινακά και Ει- ρήνη Σταφυλά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 5.000 άτομα που επιλέχθηκαν τυχαία από τον μόνιμο ενήλικο ( 18 ετών) πληθυσμό της Ελλάδας με βάση την απογραφή του 2011.

Σε κάθε συμμετέχοντα πραγματοποιήθηκε ατομική συνέντευξη, έγιναν μετρήσεις βάρους, ύψους, περιφέρειας μέσης και βραχίονα, αρτηριακής πίεσης και σπιρομέτρηση ενώ, κατόπιν συγκατάθεσης, ελήφθη δείγμα αίματος για μέτρηση χοληστερίνης, γλυκόζης και, σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (δείκτης για διαβήτη).

«Στη Θεσσαλία», επισημαίνει ο καθηγητής κ. Ραχιώτης, «συμμετείχαν στη μελέτη 464 άτομα εκ των οποίων οι 200 περίπου εθελοντές ήταν από τη Μαγνησία. «Σε πρώτο στάδιο, συνεντευκτές συνεργάτες του προγράμματος, συνέλεξαν μέσω δομημένου ερωτηματολογίου πληροφορίες για βασικά κοινωνικό – οικονομικά δεδομένα, κατάσταση υγείας, με έμφαση στα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και για παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως διατροφικές και καπνιστικές συνήθειες, σωματική άσκηση, περιβάλλον. Επίσης στοιχεία ψυχολογικής ευεξίας, κατανάλωσης φαρμάκων και χρήσης υπηρεσιών υγείας και μέτρων πρόληψης. Ακολούθως, γιατροί συνεργάτες του προγράμματος, αξιολόγησαν σωματομετρικές παραμέτρους.

Οι εξετάσεις περιελάμβαναν μέτρηση ύψους και βάρους, περιφέρειας μέσης, έλεγχο αρτηριακής πίεσης, καρδιακής αρρυθμίας, αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης της υγείας των συμμετεχόντων ενώ κατόπιν συγκατάθεσης των συμμετεχόντων, ελήφθη δείγμα αίματος στο οποίο έγινε βιοχημικός έλεγχος και συγκεκριμένα μετρήθιηκαν η ολική χοληστερόλη, η HDL (καλή χοληστερίνη), η γλυκόζη (σάκχαρο), η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη (διαβήτης) και οι τρανσαμινάσες».

Τα αποτελέσματα

Σχεδόν το 1/3 (28,5%) αυτοαξιολογεί την κατάσταση υγείας του ως μέτρια ή κακή. Μάλιστα, τα ποσοστά των ατόμων με συμπτώματα άγχους (24%) ή κατάθλιψης (16%) είναι ανησυχητικά υψηλά και ενδεικτικά μεγάλης και συνεχούς διαχρονικής αύξησης και σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνεται η συσχέτιση του άγχους και της κατάθλιψης με την ανεργία και σε αυτή την μελέτη. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας, το 2015 παρατηρείται αυξημένη προσέλευση στις υπηρεσίας υγείας του δημόσιου τομέα αλλά ταυτόχρονα και μικρή ικανοποίηση από τους χρήστες των υπηρεσιών αφού μέτρια/κακή/πολύ κακή ικανοποίηση δήλωσε περίπου το 42%.

Φραγμός το οικονομικό

Την ίδια στιγμή, σημαντικό ποσοστό (22%) δήλωσε ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα παροχής υγείας με κύριο αναφερόμενο φραγμό το οικονομικό κόστος.

Η οικονομική κρίση και η ανεργία σχετίζονται με αύξηση των εμφραγμάτων και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΜΕΝΟ η συχνότητα της στεφανιαίας νόσου ήταν 4,6% και των εγκεφαλικών 1,9%. Η στεφανιαία νόσος ήταν 2 φορές συχνότερη στους άνδρες (6,3%) απ’ ότι στις γυναίκες (3,1%). Ποσοστό 45% των ανδρών και 30% των γυναικών ήταν υπέρβαροι και 31% των ανδρών και 34% των γυναικών παχύσαρκοι. Στην ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών, 51% των ανδρών και 31% των γυναικών ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Ποσοστό 39% των ανδρών και 33% των γυναικών είχαν υπέρταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι 40% των υπερτασικών ήταν αδιάγνωστοι, 15% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 27% έπαιρναν θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και μόνο 18% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Το 12,5% των ανδρών και το 10% των γυναικών είχαν διαβήτη (11% στο σύνολο). Από τους διαβητικούς, 14% ήταν αδιάγνωστοι, 4% είχαν διαγνωσθεί αλλά δεν έπαιρναν θεραπεία, 41% έπαιρνε θεραπεία αλλά ήταν αρρύθμιστοι και 41% ήταν ρυθμισμένοι υπό θεραπεία.

Το 37% των ανδρών και το 34% των γυναικών είχαν αυξημένη χοληστερίνη (35% συνολικά) ενώ πάνω από τα 2/3 ατόμων ηλικίας κάτω από 50 ετών με αυξημένη χοληστερίνη είναι αδιάγνωστοι. Σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, το 38% του γενικού ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας είναι ενεργοί καπνιστές και 16% πρώην καπνιστές.

Η μέση ηλικία έναρξης καπνίσματος είναι τα 18,9 έτη. Σημαντική διαφορά παρατηρείται μεταξύ των ηλικιακών ομάδων με τους νεότερους να αρχίζουν το κάπνισμα σε μικρότερες ηλικίες.

Οι άνδρες, τα άτομα ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, άτομα μη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ και οι άνεργοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καπνιστές.

ΑΠΟΤΟΜΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΕΙΚΤΩΝ

Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Ραχιώτης έχει αναφερθεί και στο παρελθόν για τη μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην Υγεία των πολιτών.

Μάλιστα σε περσινή παρουσίαση στοιχείων για τη διακύμανση του πληθυσμού, είχε αναφερθεί σε στοιχεία που καταδεικνύουν τη σαφή μείωση του πληθυσμού το 2012, μια τάση που είχε διαφανεί από το 2011, όταν για πρώτη φορά – αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό – καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι από γεννήσεις, έκανε λόγο για «πολύ απότομη μεταβολή των δεικτών που μπορεί να αποδοθεί και στις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές των τελευταίων ετών».

Οι ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των πολιτών, θα φανούν μέσα από την ανάλυση των στοιχείων, η οποία θα γίνει και για επιμέρους περιοχές της έρευνας, όπως οι Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας, δηλαδή τη Μαγνησία που συμμετείχε στην έρευνα με περίπου 200 άτομα, τη Λάρισα με άλλα τόσα κ.ο.κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου