ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός εναλλακτικής υπηρεσίας ο Βόλος

εκτός-εναλλακτικής-υπηρεσίας-ο-βόλος-196224

Εξαιρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες της πόλης από την αποδοχή υπηρεσίας κοινής ωφέλειας από αντιρρησίες

Για μια ακόμη χρονιά, παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που προκαλεί αρρυθμίες στη λειτουργία των υπηρεσιών, μείωση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προβλήματα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ο Βόλος εξαιρείται, όπως και μερικές ακόμη πόλεις, από το μέτρο της εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας από αντιρρησίες και παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εστάλη σε όλους τους δήμους της Μαγνησίας, εκτός από το Βόλο (το ίδιο έγινε και με την εξαίρεση των Πατρών, του Ηρακλείου και της Λάρισας και των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης), επισημαίνεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα εκπλήρωσης εναλλακτικής υπηρεσίας, από όσους αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης. Ειδικότερα, από τις διατάξεις του ν.3421/05 και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Γ.Ε.ΕΘ.Α. η εναλλακτική υπηρεσία εκπληρώνεται σε υπηρεσίες φορέων του δημόσιου τομέα και συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων, καθώς και των εκτός των πόλεων Πατρών, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου, όπως καθορίστηκαν μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, προσκαλεί τους δικαιούχους φορείς να δηλώσουν τη βούληση να απασχολήσουν κατά το επόμενο έτος άτομα που δικαιούνται να εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία, καθώς και τα καθήκοντα που θα ασκούν.

Οσοι εκπληρώνουν εναλλακτική υπηρεσία δικαιούνται τροφή και στέγη από τον φορέα στον οποίο διατίθενται και εφόσον αυτός αδυνατεί, τους καταβάλλει, ως αντίτιμο, χρηματικό ποσό ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών, το ύψος του οποίου είναι διακόσια είκοσι τρία και πενήντα τρία (223,53) ευρώ μηνιαίως, όπως αυτό καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι έχουν ή πρόκειται να εγγραφούν οι σχετικές πιστώσεις στον αντίστοιχο, ετήσιο προϋπολογισμό του ενδιαφερόμενου φορέα. Σε περίπτωση ενδιαφέροντος, οι φορείς θα πρέπει να στείλουν συμπληρωμένο το έντυπο που ακολουθεί την απόφαση ηλεκτρονικά και μόνο έως αύριο 11 Δεκεμβρίου 2015, ενώ το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα θα πρέπει να φέρει ως θέμα «Δήμος… .. – Αντιρρησίες Συνείδησης».

Επισημαίνεται ότι στην πρόσκληση θα πρέπει να ανταποκριθούν, αποστέλλοντας τα προβλεπόμενα στοιχεία, αποκλειστικά και μόνο οι φορείς που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν Αντιρρησίες Συνείδησης, ενώ οι λοιποί φορείς δεν απαιτείται να ενημερώσουν την υπηρεσία ως προς την έλλειψη σχετικού ενδιαφέροντός τους.

Στη Μαγνησία, περιφερειακοί δήμοι όπως ο δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, έχει συμμετάσχει στο παρελθόν σε προγράμματα απασχόλησης ατόμων για παροχή κοινωνικής εργασίας, καλύπτοντας θέσεις οι οποίες έμεναν ακάλυπτες από άλλες διαδικασίες απασχόλησης λόγω έλλειψης ενδιαφερομένων γενικών κατηγοριών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου