ΤΟΠΙΚΑ

Στο 90% το έργο της Κάρλας

στο-90-το-έργο-της-κάρλας-198127

Τονίστηκε σε εκδήλωση στο Δημαρχείο Βόλου

Κάλεσμα στους τοπικούς φορείς και τους βουλευτές να διαφυλάξουν το μεγάλο έργο της Κάρλας και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ολοκληρωθεί, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε εσπερίδα για την προβολή του έργου στο Δημαρχείο Βόλου.

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός μίλησε για το σύνθετο έργο που αποτελεί προστιθέμενη αξία για την περιοχή και τόνισε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη που είναι σε εξέλιξη, με προϋπολογισμό 245 εκατ. €. και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 90% και πλέον του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.

«Παραλάβαμε το έργο το Μάιο του 2014, ήταν σταματημένο και πλέον λειτουργεί. Υπάρχουν σημεία παρατήρησης, επιστροφή 185 ειδών πτηνών και ζώων. Μπαίνει νερό στην Κάρλα που παρουσιάζει πλήρωση 50% και ευελπιστούμε να γεμίσει σύντομα. Με την ολοκλήρωση και των αρδευτικών έργων στην περιοχή, θα δοθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αγρότες της περιοχής, καθώς οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα ποτίζονται με μικρότερο κόστος και παράλληλα θα σταματήσουν οι γεωτρήσεις και τα ρήγματα στο υπέδαφος κατά μήκος της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια μεγάλη λεκάνη και αλλάζει το μικροκλίμα, εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας, ενώ στη διαδρομή Μαγνησίας – Λάρισας κατασκευάζονται λιμνοδεξαμενές, διότι το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Το έργο είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να το διαφυλάξουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να ολοκληρωθεί», κατέληξε στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος και του ΚΚΕ Κων. Στεργίου, οι Αντιπεριφερειάρχες Δωροθέα Κολυνδρίνη και Αργ. Κοπάνας, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου Δημ. Νασίκας, εκπρόσωποι του δήμου Βόλου κ.α.

Πουλί με φωνή ταύρου

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι εγκρίθηκε η μουσειολογική μελέτη για το Μουσείο της Κάρλας, που θα γίνει στα Κανάλια. «Οπως κάθε λίμνη έχει το μύθο της, έτσι και η Κάρλα έχει τον Ιταυρο, ένα υπαρκτό πουλί που έχει φωνή ταύρου και που υπήρχε στη μυθολογία. Είναι ένα στοιχείο που εξιτάρει και θα φέρει περισσότερο κόσμο στην περιοχή».

ΑΝΤ. ΦΩΚΙΔΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου