ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχίες γιατρών για μη καταβολή εφημεριών

ανησυχίες-γιατρών-για-μη-καταβολή-εφη-556602

Κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία η οποία διαρκεί μήνες

Εντείνεται η ανησυχία στις τάξεις των Νοσοκομειακών γιατρών καθώς η εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών εξελίσσεται σε χρόνιο πρόβλημα και ο ορίζοντας της καταβολής τους συνεχώς απομακρύνεται.

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας, αφήνει αιχμές για την έλλειψη πρωτοβουλιών από τους βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας έχει δεσμευτεί για πληρωμή έως τις 27 Απριλίου, αλλά οι γιατροί κάνουν λόγο για απλήρωτη εργασία, η οποία διαρκεί επί μήνες.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια πρόοδος», τονίζει ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας κ. Νικ. Χαυτούρας, επισημαίνοντας πως η υπομονή εξαντλείται και η 27η Απριλίου πλησιάζει χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για τήρηση των δεσμεύσεων.

Παράλληλα, αναφέρεται στην τραγική υποστελέχωση των υγειονομικών δομών της Μαγνησίας και στην υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.

«Δυστυχώς οι 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μαγνησία, έπρεπε να έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να αρχίσει η επίλυση των προβλημάτων στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Η κατάσταση επιδεινώνεται και δεν είναι λύση οι επικουρικοί ιατροί.

Πρόβλημα υπάρχει και με το νέο αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο ο οποίος ακόμη δεν λειτουργεί καθώς καθυστερεί η εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού και χειριστών στα νέα συστήματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών ιατρών, «έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία νέων κωδικών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και είναι πλέον δυνατή η μεταφορά των χρημάτων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών, η οποία θα μπορεί εφεξής να πραγματοποιείται σε πολύ μικρότερο χρόνο. Εχουν εκταμιευθεί και έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των γιατρών οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2014 και όσες από τις αποζημιώσεις προηγουμένων ετών βρίσκονταν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων προηγουμένων ετών. Τα κονδύλια εφημεριών για τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 θα εκταμιευθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το επόμενο δεκαήμερο και θα πιστωθούν άμεσα στους λογαριασμούς των νοσοκομείων, ώστε να καταβληθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Η εκτελεστική γραμματεία της ΟΕΝΓΕ συνεδριάζει την Παρασκευή, προκειμένου να εκτιμήσει την εξέλιξη των προβλημάτων και να καθορίσει τη στάση της για το επόμενο διάστημα».

Αντίθετα, η Ενωση νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ) προκήρυξε στάση εργασίας για την Παρασκευή, από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Με τον τρόπο αυτό, διαμαρτύρεται για την παρατεταμένη απλήρωτη εργασία, καθώς οι γιατροί εφημερεύουν από τον περασμένο Δεκέμβριο χωρίς να πληρώνονται εφημερίες.

Σε κινητικότητα βρίσκονται και άλλες Ενώσεις, όπως των ιατρών νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, οι οποίοι αποφάσισαν:

Κατάργηση της απλήρωτης εργασίας με πρόσθετες εφημερίες μέχρι την αποπληρωμή των οφειλομένων από εκτελεσμένες πρόσθετες εφημερίες των προηγουμένων ετών (από το 2012 και μετά).

Προχώρησαν, δε, σε κατάθεση προγραμμάτων εφημερίας για τον Μάιο, σύμφωνα με τον νόμο 4264/14, ο οποίος προβλέπει πέντε ενεργείς εφημερίες για κάθε γιατρό.

Αυτό σημαίνει ότι οι εφημερίες δεν μπορούν να στελεχωθούν από τις 20 έως το τέλος του μήνα.

Τρίτος ιατρός στο ογκολογικό τμήμα

Ανέλαβε χθες υπηρεσία στο Νοσοκομείο Βόλου ο δεύτερος ογκολόγος και τρίτος συνολικά ιατρός του ογκολογικού τμήματος, το οποίο στο παρελθόν υπολειτουργούσε με έναν μόνο ιατρό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου