ΤΟΠΙΚΑ

Με βαν στα Σκόπια για σφραγίσματα

με-βαν-στα-σκόπια-για-σφραγίσματα-563130

Βολιώτες απευθύνονται για οδοντιατρικές υπηρεσίες στη FYROM και μετά ζητούν επιδιορθώσεις στο Βόλο

Ακόμη και με βανάκια που μισθώνουν ιδιωτικές εταιρείες, μεταβαίνουν στα Σκόπια για «οικονομικότερες» οδοντιατρικές υπηρεσίες Βολιώτες με ορισμένους από αυτούς να επιστρέφουν στους οδοντιάτρους που εμπιστεύονταν παλιότερα, σε ασφαλές καταφύγιο, για να τους επιδιορθώσουν αστοχίες των ιατρικών πράξεων, να αποκαταστήσουν βλάβες κ.α.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Είναι λυπηρό να φεύγουν τα χρήματα από την πόλη μας και να ενισχύουν την οικονομία των Σκοπίων ή όποιων εταιρειών έχουν συσταθεί εκεί με την αιτιολογία του φθηνότερου τιμολογίου οδοντιατρικών πράξεων», τονίζει η Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κατερίνα Κλάρα και σχολιάζει πως οδοντίατροι του Βόλου δέχονται επισκέψεις ασθενών που ζητούν τη βοήθειά τους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που προέκυψαν μετά από οδοντιατρικές επισκέψεις στα Σκόπια.

«Λειτουργούμε κι εμείς εδώ σε μια ελεύθερη αγορά. Είμαστε 238 οδοντίατροι και μπορεί όποιος επιθυμεί να επιλέξει τον οδοντίατρο που επιθυμεί, να ενημερωθεί για το κόστος υπηρεσιών και να κρίνει ανάλογα.

Εμείς, αναφέρει η κα Κλάρα, από εδώ αγοράζουμε υλικά για τα ιατρεία μας, την τοπική οικονομία στηρίζουμε για αγορές αναλώσιμων, στην τοπική αγορά απευθυνόμαστε για συνεργασίες με επαγγελματίες κ.α.

Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες, μεταβαίνουν στα Σκόπια για οδοντιατρικές εργασίες, αφήνουν εκεί τα χρήματά τους κι επιστρέφουν στο Βόλο, σε μια τοπική οικονομία που αναζητάει ανάσες αντί να αιμορραγεί. Είναι οι ίδιοι που μπορεί να έχουν επιχείρηση στο Βόλο και να δυσφορούν όταν μαθαίνουν ότι οι ντόπιοι καταναλωτές πηγαίνουν σε αγορές άλλων πόλεων για τα ψώνια τους.

Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, απευθύνονται σε οδοντιάτρους του Βόλου, παλιούς γνώριμους, για κάποιες επιδιορθώσεις καθώς δεν τους συμφέρει οικονομικά να μεταβούν στα Σκόπια για αντιμετώπιση μιας αστοχίας ή κάποιοι προβληματικού υλικού. Μου έφυγε η γέφυρα, κοιτάξτε το σφράγισμα, με διάφορα ζητήματα δηλαδή προσφεύγουν, ας πούμε μετανοιωμένοι, μετά στους …ακριβούς οδοντιάτρους για να βρουν λύσεις.

Καταγράφεται δηλαδή σε τέτοιες περιπτώσεις μια κατάσταση ότι δεν μπορεί να αναπτύξει ο ασθενής που μεταβαίνει στο εξωτερικό μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό, ενώ δεν υπάρχει και καμία συνέπεια όσον αφορά τη συντήρηση του αποτελέσματος».

«Ενισχύεται θεσμικά ο ρόλος μας»

Για την Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, που δεν επιθυμεί να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα με τις «εξαγωγές» ασθενών στα Σκόπια, προέχει το ζήτημα της περαιτέρω αναβάθμισης του υγειονομικού φορέα που εκπροσωπεί μέσα από ενίσχυση του θεσμικού του ρόλου.

«Είμαστε τυχεροί στη Μαγνησία που διαθέτουμε αξιοπρεπείς υγειονομικούς φορείς και οι πρωτοβουλίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) για το νέο σύστημα χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ειδικοτήτων, μας βρίσκουν συνειδητούς υποστηρικτές.

Ο ρόλος μας ενισχύεται όταν διεκδικούμε και παίρνουμε από την Πολιτεία την αρμοδιότητα αδειοδότησης οδοντιατρείων και είμαστε υπεύθυνοι για να εξετάσουμε και να εγγυηθούμε την τήρηση όλων των προβλεπομένων για τη χορήγηση άδειας. Αυτή την περίοδο προωθείται και το θέμα της αδειοδότησης ακτινογραφικών μηχανημάτων, επίσης από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους.

Ο έλεγχος σε τοπικό επίπεδο, καταλήγει η κα Κλάρα, είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός και εκτιμούμε πως ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο καταξιωμένο επιστημονικό οδοντιατρικό δυναμικό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου