ΤΟΠΙΚΑ

Επτά κρήνες, επτά ιστορίες στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου

επτά-κρήνες-επτά-ιστορίες-στη-δημοτικ-582772

Ανάδειξη πέτρινων κρηνών με υπέροχη τεχνοτροπία από παλιούς πετράδες

Στη δημιουργία ενός πρότυπου πολιτιστικού προφίλ που θα συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ανάπτυξη κλάδων παροχής υπηρεσιών καθώς και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των υπηρεσιών, προχωράει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, υλοποιώντας μέσα από το πρόγραμμα LEADER δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης των φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων της περιοχής όπως είναι οι δημόσιες κρήνες στο Μούρεσι.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Η ενσυνείδητη προσπάθεια της σημερινής και των προηγούμενων δημοτικών αρχών για τη διάσωση και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής με την ανάδειξη 7 κρηνών στο Μούρεσι, αποτελεί μια συνέχεια ανάλογων έργων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 10-15 έτη στην περιοχή και αφορούσαν: ανακατασκευές λιθόστρωτων μονοπατιών (καλντεριμιών), έργων δημιουργίας θέσεων θέας κατά μήκος των καλντεριμιών, έργα ανάδειξης παλαιών αρχοντικών (αρχοντικό Σάλτα) και ιστορικών κτιρίων (Αχιλλοπούλειος εμπορική Σχολή Τσαγκαράδας) κτλ και με αντίστοιχα έργα που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν όπως η αποκατάσταση του τοξωτού γεφυριού Τσαγκαράδας στη θέση Κακοσκάλι και η ανάπλαση της πλατείας Αγίας Παρασκευής Τσαγκαράδας κ.ά.

Το ανατολικό Πήλιο, στο οποίο ανήκει γεωγραφικά ο δήμος Ζαγοράς -Μουρεσίου, αποτελεί ζωντανό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Παλιά αξιολογότατα αρχοντικά, παραδοσιακές πλατείες, λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, λιθόκτιστες κρήνες, παλαιά ελαιοτριβεία και άλλα μνημεία λαϊκού πολιτισμού είναι διάσπαρτα σε όλη την έκταση του δήμου. Σε όλα αυτά ενσωματώνεται η χρηστικότητα με τη λαϊκή παράδοση και την εικαστική έκφραση της κάθε εποχής από το παρελθόν.

Στο σύνολό τους αποτυπώνεται η ιστορία, η καθημερινότητα του χθες, η δημιουργική έκφραση των τεχνιτών και η τεχνοτροπία των περασμένων ετών. Ετσι καθώς αποτελούν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα αποτελούν σημαντικότατα μνημεία λαϊκού πολιτισμού τα οποία χρήζουν διάσωσης και ανάδειξης. Αυτός είναι και ο στόχος του έργου «Αποκατάσταση κρηνών ΔΕ Μουρεσίου του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και αρχιτεκτονική μελέτη του έργου».

«Στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου», τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Τζωρτζίνα Χριστοδούλου, υπάρχουν πολλές παλιές πέτρινες κρήνες, φτιαγμένες με υλικά της περιοχής και μια υπέροχη τεχνοτροπία από παλιούς πετράδες, οι οποίες κρίθηκε αναγκαίο να αποκατασταθούν οι πιο σημαντικές από αυτές, καθώς παρουσιάζουν σημάδια φθοράς από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, ώστε να διασωθούν και να αποτελούν σημαντικά μνημεία της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ετσι θα αποτελέσουν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για τους πολυπληθείς επισκέπτες της ΔΕ Μουρεσίου, που είναι ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς για Ελληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες, αλλά ταυτόχρονα και μια πολιτισμική συνέχεια – σύνδεση του χτες με το σήμερα για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής».

Οι επτά κρήνες

H γενική πρόθεση της επέμβασης, στοχεύει στη διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και παραδοσιακών στοιχείων των κρηνών. Οι επισκευές και οι αποκαταστάσεις θα είναι σύμφωνες τόσο με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και τις ιστορικές τεκμηριώσεις και επισημάνσεις της υπηρεσίας «Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων» Μαγνησίας. Οι κρήνες αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με τη λαϊκή φαντασία και την ιστορία κάθε τόπου, που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, να επισκευαστούν και να αναδειχτούν, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι κρήνες αποτελούσαν ζωτικής σημασίας πηγή νερού για τις καθημερινές ανάγκες ανθρώπων και ζώων. Κτισμένες περίτεχνα με λαϊκή μαστοριά ήταν σημείο συνάντησης νέων και ηλικιωμένων προσφέροντας υλική και αισθητική απόλαυση στους κατοίκους. Οι κρήνες είναι πετρόχτιστες. Την κατασκευή των απλών κρηνών αναλάμβαναν ντόπιοι τεχνίτες, ενώ τις μεγάλες και σύνθετες τις κατασκεύαζαν οι λεγόμενοι Ζουπανιώτες μάστορες, που ερχόντουσαν και δούλευαν στο Πήλιο (εποχή της Τουρκοκρατίας). Τα κανάλια, όμως, των βρυσών ή αλλιώς «χούφτες» τις πελεκούσαν ντόπιοι μαρμαράδες.

Συγκεκριμένα οι κρήνες που επισκευάζονται – αποκαθιστώνται είναι:

1. κρήνη «Κοπανάρη» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

2. κρήνη «Πολύμερου» Αγία Κυριακή, Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

3. κρήνη «Λιοντάρι» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

4. κρήνη «Αποστολέρη» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς -Μουρεσίου

5. κρήνη «Καμάρα» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

6. κρήνη «Τζιτζηρα» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

7. κρήνη «Τρεις Βρύσες» Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου Δήμος Ζαγοράς -Μουρεσίου.

Μία από τις ωραιότερες κρήνες με μαρμαρόγλυπτα στη Δημοτική Ενότητα Μουρεσίου

Πετρόκτιστες οι δημόσιες κρήνες, αποτελούν μοναδικά χαρακτηριστικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

Η κρήνη «Κοπανάρη»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου