ΤΟΠΙΚΑ

Έξωση για 60 λατόμους της Συκής από το Δήμο Νοτίου Πηλίου

έξωση-για-60-λατόμους-της-συκής-από-το-δή-586333

Προθεσμία ενός μήνα να εγκαταλείψουν τα λατομεία, δίνει ο δήμος με εξώδικα

Προθεσμία ενός μήνα στους λατόμους της Συκής να αποχωρήσουν από τα Δημοτικά λατομεία, δίνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου με εξώδικες διαμαρτυρίες που επέδωσε χθες με Δικαστικό Επιμελητή στον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου Λατόμων Σχιστολίθων Συκής.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

«Για μας είναι πόρος ζωής. Τα λατομεία είναι η δουλειά μας. Πως θα μας πετάξουν στο δρόμο; Εμείς έχουμε οικονομικά ανοίγματα με τις δουλειές μας στα λατομεία, δανειστήκαμε να φτιάξουμε τις μάντρες για να πουλάμε τις πλάκες, χρωστάμε και δίνουμε καθημερινό αγώνα επιβίωσης και τώρα μας πετάνε έξω με ένα εξώδικο;» τονίζει ο κ. Σταμ. Αναγνώστου, παραλήπτης εξώδικης διαμαρτυρίας από το Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Ο ίδιος, όπως και άλλοι 60 περίπου λατόμοι, μέλη του Σωματείου της Δημοτικής Κοινότητας Συκής, εκμεταλλεύονται δύο εκτάσεις του Δήμου Νοτίου Πηλίου, επιφάνειας 82 και 283 στρεμμάτων και η σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2013, χωρίς να έχει ανανεωθεί.

«Μας ζητάνε να φτιάξουμε Συνεταιρισμό για να εκμεταλλευόμαστε τα λατομεία και τώρα μας πετάνε στο δρόμο. Υπάρχουν παραγγελίες προγραμματισμένες, έχουμε ανοιχτά πολλά θέματα. Τι θα πει σε ένα μήνα θα μας κάνει ο Δήμος διοικητική αποβολή;», διερωτήθηκε ο κ. Αναγνώστου αναστατωμένος από την εξώδικη διαμαρτυρία που έλαβε και το χρονοδιάγραμμα που θέτει η Δημοτική Αρχή.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία – δήλωση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, γίνεται αναφορά στο ιστορικό της σύμβασης ανάθεσης εκμετάλλευσης λατομείων σχιστολίθων στην περιοχή της Συκής, σύμβαση η οποία έληξε το 2013 χωρίς να ανανεωθεί.

Καταλήγοντας η εξώδικη διαμαρτυρία αναφέρει: «Σας καλούμε εντός τριάντα ημερών να απομακρύνετε τα μηχανήματά σας και οποιαδήποτε ποσότητα εξόρυξης και να μας αποδώσετε τον λατομικό χώρο ελεύθερο με ακώλυτη τη χρήση του. Επίσης να μην προβείτε σε εξόρυξη. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινήσουμε τη διαδικασία διοικητικής αποβολής για την προστασία των δημοσίων κτημάτων».

«Δεν πληρώνουν ετήσιο μίσθωμα 450 ευρώ»

Πηγές από το Δήμο Νοτίου Πηλίου αναφέρουν πως οι λατόμοι οφείλουν στο Δήμο μισθώματα συνολικού ύψους 35.000 ευρώ, ενώ η σύμβαση έληξε το 2013 κι έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί αν και οι μισθωτές συνεχίζουν την εξορυκτική δραστηριότητα. «Το ετήσιο μίσθωμα είναι 450 ευρώ για κάθε λατόμο αλλά ούτε αυτό δεν πληρώνουν στο Δήμο. Τους ζητήσαμε, για να είναι νόμιμη η διαδικασία, να συστήσουν Συνεταιρισμό ώστε ο Δήμος να κάνει σύμβαση με φορέα επαγγελματιών και όχι με το Σωματείο Λατόμων, το οποίο λειτουργεί όπως οι Σύλλογοι του Αστικού Κώδικα. Χρωστάνε μισθώματα εδώ και χρόνια, μισθώματα τα οποία δεν προσδιορίζονται από την εξορύξιμη ποσότητα αλλά από την επιφάνεια του λατομείου. Σχεδόν όπως γίνεται η μίσθωση ενός βοσκότοπου, με το στρέμμα και όχι με την ωφέλιμη ποσότητα των υλικών. Πως θα υπογράψουν νέα σύμβαση εάν δεν εξοφλήσουν τις παλιές οφειλές στο Δήμο; Απαιτείται Δημοτική ενημερότητα την οποία δεν διαθέτουν. Είναι δυνατόν να μην έχουν να πληρώσουν 1,5 ευρώ την ημέρα όταν με μία πώληση, μπορούν να υπερκαλύψουν το ετήσιο μίσθωμα των 450 ευρώ;», διερωτούνται από το Δήμο, ο οποίος πλήρωσε το πρόστιμο των 16.000 ευρώ το οποίο επέβαλαν οι Επιθεωρητές για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των λατομείων.

«Οι παρεκκλίσεις από την τήρηση περιβαλλοντικών όρων δεν έγιναν από το Δήμο αλλά από τους μισθωτές. Το πρόστιμο των 16.000 ευρώ, κατά συνέπεια, έπρεπε να βαρύνει τους μισθωτές όπως και η μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου από τις παράτυπες παρεμβάσεις. Ολη η κατάσταση, πρέπει να τεθεί σε μια νέα υγιή και βιώσιμη βάση. Με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση του θεσμικού πλαισίου», επισημάνθηκε από την πλευρά του Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου