Γιώργος Λαμπράκης: Μαζί με τις ημερήσιες μολύνσεις αυξάνεται και η ανησυχία

γιώργος-λαμπράκης-μαζί-με-τις-ημερήσι-93567

Η επιδημιολογική εικόνα της Μαγνησίας, τις τελευταίες ημέρες, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. Τα ημερήσια κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, προσεγγίζοντας τα εφιαλτικά επίπεδα του περασμένου φθινοπώρου, όταν η μετάλλαξη Ομικρον προκάλεσε το τέταρτο και πιο σφοδρό, από πλευράς μολύνσεων, πανδημικό κύμα. Η σημαντική διαφορά με εκείνο το χρονικό διάστημα είναι το υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με την ήπια νόσηση, την οποία προκαλεί η υποπαραλλαγή της Ομικρον, κάνει τους επιστήμονες να μην πανικοβάλλονται.

Από την άλλη, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, κυρίως άνω των 60 ετών, που αποτελούν τα «εύκολα θύματα» του κορονοϊού, καθώς κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Για αυτό η επιστημονική κοινότητα επιμένει στην αναγκαιότητα των εμβολίων. Για αυτό υπάρχει στη «φαρέτρα» της ανθρωπότητας κατά της πανδημίας και το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. Στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Βόλου έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των ημερήσιων δόσεων εμβολίων, καθώς η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έκανε το αυτονόητο. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, πανελλαδικά.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι από 300.000 πολίτες, άνω των 60, που δεν έχουν εμβολιαστεί και αρκετές ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες νεότεροι, που επιμένουν να αρνούνται να εμβολιαστούν. Ολοι αυτοί, σε συνδυασμό με την πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία δεν εφαρμόζει επί της ουσίας τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, προκαλούν εκρηκτικό μείγμα, που μπορεί να οδηγήσει σε νέο πανδημικό κύμα.

Το πιθανότερο είναι ότι όσοι ήδη έχουν μολυνθεί και όσοι μολυνθούν το επόμενο χρονικό διάστημα δεν θα νοσήσουν βαριά, εξαιτίας της σημαντικής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και των ήπιων συμπτωμάτων, που προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή. Και πάλι όμως, με 20.000 και 25.000 ημερήσια κρούσματα θα προκύπτουν, δυστυχώς, αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων, που θα εμφανίσουν βαριά συμπτωματολογία και δεν αποκλείεται να εισαχθούν στο Νοσοκομείο.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στον Βόλο και τη Μαγνησία την τελευταία εβδομάδα. Οι ημερήσιες μολύνσεις είναι γύρω στις 600 και στο Αχιλλοπούλειο ο αριθμός των νοσηλευόμενων ξεπέρασε ήδη τους 35, σε αντίθεση με τους 15 που νοσηλεύονταν στην κλινική κορονοϊού και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μέχρι τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Από χθες άνοιξε και δεύτερη κλινική κορονοϊού στο Νοσοκομείο, ενώ, αν συνεχιστεί η κατάσταση με τα ημερήσια κρούσματα μέχρι τα τέλη του μήνα, δεν αποκλείεται να ανοίξει και τρίτη.

Την επόμενη Παρασκευή έχουμε τις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού πολιτών χωρίς μάσκες, έστω σε ανοιχτό χώρο, τη στιγμή που οι ημερήσιες μολύνσεις έχουν εκτοξευτεί, μόνο σε ακόμη μεγαλύτερη επιδημιολογική έξαρση μπορεί να οδηγήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου