Γιώργος Λαμπράκης: Μη αναστρέψιμη η πορεία απαξίωσης του ΕΣΥ

γιώργος-λαμπράκης-μη-αναστρέψιμη-η-πο-90404

Ενώ τα νοσοκομεία παραμένουν σε επιφυλακή λόγω πανδημίας, χωρίς μάλιστα να έχουν ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, αποφασίζεται η θέσπιση ενός μέτρου χωρίς λογική και δίχως πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής

Η παραπομπή των ανασφάλιστων για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους στα δημόσια νοσοκομεία από τη μια αυξάνει την πίεση στο ιατρικό προσωπικό, που δύο χρόνια τώρα προσπαθεί να διαχειρίζεται μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και από την άλλη ενισχύει τις εκτιμήσεις για το σχέδιο ολοκληρωτικής υποβάθμισης και πλήρους απαξίωσης του ΕΣΥ, που, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του χώρου, προωθείται από την κυβέρνηση. Ενώ, δηλαδή, τα νοσοκομεία παραμένουν σε επιφυλακή λόγω πανδημίας, χωρίς μάλιστα να έχουν ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό, αποφασίζεται η θέσπιση ενός μέτρου χωρίς λογική και δίχως πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής.

Στο νοσοκομείο Βόλου, για παράδειγμα, έχουν ήδη κλειστεί πάνω από 100 ραντεβού για τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ανασφάλιστους πολίτες, με το κύριο βάρος να πέφτει στους ώμους των παθολόγων, δηλαδή των γιατρών οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης μετά από τη διετή μάχη με την πανδημική κρίση. Οι ίδιοι γιατροί, που παραμένουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα, ως επακόλουθο της νέας αύξησης των ημερήσιων μολύνσεων κορονοϊού, πρέπει με κάποιον μαγικό τρόπο να βρουν χρόνο μεταξύ των εξαντλητικών εφημεριών τους, είτε στις κλινικές covid, είτε στην παθολογική κλινική, που μονίμως είναι γεμάτη από ασθενείς, έτσι ώστε να εξυπηρετούν και τους ανασφάλιστους πολίτες.

Ο υπουργός Υγείας, που υπέγραψε την επίμαχη απόφαση, γνωρίζει τις συνθήκες, υπό τις οποίες λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία; Γνωρίζει την πίεση, που δέχονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της πρώτης γραμμής στη μάχη με την πανδημία; Γνωρίζει τα κενά σε βασικές ιατρικές ειδικότητες, με συνέπεια το υφιστάμενο προσωπικό να καλύπτει τις εφημερίες, υπερβάλλοντας εαυτόν; Γνωρίζει ότι οι γιατροί, στους οποίους εδώ και λίγες ημέρες έχει φορτώσει μια ακόμη αρμοδιότητα, δεν προλαβαίνουν να παίρνουν ανάσα, δεν αντέχουν άλλη πίεση, δεν μπορούν να ανεχθούν άλλη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων;

Η επίμαχη απόφαση προκαλεί τεράστια προβλήματα και στους ανασφάλιστους, που μέχρι τις 15 Μαρτίου εξυπηρετούνταν από τους ιδιώτες γιατρούς. Πλέον, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν στη λίστα αναμονής μέχρι να έρθει η σειρά τους για να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Η επίμαχη απόφαση δείχνει ξεκάθαρα πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ΕΣΥ και ποια είναι τα σχέδιά της για την ολοκληρωτική του απαξίωση και διάλυση. Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν τη δυνατότητα να χειρουργούν σε ιδιωτικές δομές υγείας, τη στιγμή που αποδυναμώνεται μέρα με την ημέρα το δημόσιο νοσοκομείο από βασικές ειδικότητες. Το καθεστώς χάους στο ΕΣΥ δείχνει τις πραγματικές προθέσεις των κυβερνώντων και οδηγεί σε δρόμο χωρίς επιστροφή το σημαντικότερο υγειονομικό αποκούμπι των πολιτών, ειδικά των πιο ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου