Γ. Π. Μασσαβέτας: Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά τα «λόμπι»… βασιλεύουν

γ-π-μασσαβέτας-οι-κυβερνήσεις-φεύγουν-901555

Δεν το χωρά ο νους του ανθρώπου αυτό, που συνέβη στη μικρή πόλη Ουβάλντε του Τέξας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σφαγή 19 μικρών μαθητών και δύο δασκάλες τους. Δεν το χωρά ο νους του απλού ανθρώπου, γιατί τόσο συχνά γίνεται μακελειό, πάντα σε σχολικές μονάδες, από παράφρονες εξοπλισμένους με υπερσύγχρονα οπλοπολυβόλα. Το τραγικότερο όμως είναι ότι πέρα από τον νου των κοινών ανθρώπων, των πολιτών, εμφανίζονται να «μην το χωρά ο νους τους» και οι ηγέτες αυτής της χώρας, αν και γνωρίζουν ποια είναι η πηγή του κακού, τόσον ώστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να κάνει αυτή τη δήλωση:

«Στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ασία, εκείνο που αναλογίστηκα σε αυτή την πτήση των 17 ωρών ήταν ότι τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γιατί; Εχουν και αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας. Εχουν εσωτερικές διαμάχες. Εχουν ανθρώπους, που έχασαν τον δρόμο τους. Αλλά τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις δεν συμβαίνουν ποτέ με αυτή τη συχνότητα, που σημειώνονται στην Αμερική. Γιατί;».

Γνωρίζει βεβαίως την απάντηση. Είναι η ασυδοσία της οπλοκατοχής και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία διαπλέκονται με την πολιτική ηγεσία μέσω του πανίσχυρου «λόμπι» των εταιρειών όπλων, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Γερουσίας. Είναι πολλά τα λεφτά. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: Οπως μετέδωσε το CNN, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 120 όπλα για κάθε 100 κατοίκους. Σύμφωνα με το Forbes, το 2021 πουλήθηκαν σε πολίτες 19,9 εκατομμύρια όπλα, με πάνω από πεντέμισι εκατομμύρια Αμερικανούς να αγοράζουν το πρώτο τους όπλο, ενώ κυκλοφορούν νομίμως στα χέρια πολιτών πάνω από 400 εκατoμμύρια όπλα.

Είναι πολλά τα λεφτά και πολλοί και ιδιαίτερα ισχυροί εκείνοι, που εισπράττουν το «φακελάκι» τους για να υπεραμύνονται με λύσσα του δήθεν «δημοκρατικού δικαιώματος» κάθε Αμερικανού πολίτη να έχει όχι μόνον ένα όπλο, αλλά ακόμη και ολόκληρο …οπλοστάσιο στην κατοχή του, στο όνομα της «αυτοπροστασίας» του. Είναι τόσον ισχυρά τα κίνητρα, ώστε ο απελθών πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την τελευταία προεκλογική περιοδεία του, περιφερόταν από πολιτεία σε πολιτεία …διαφημίζοντας τα αγαθά της οπλοκατοχής.

Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, αλλά το «λόμπι» μένει. Κυβερνά πάνω από τους πολιτικούς. Ζητείται ουν γενναίος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου