Γ. Π. Μασσαβέτας: Ο πολιτικός αμοραλισμός του «βρείτε τα»

γ-π-μασσαβέτας-ο-πολιτικός-αμοραλισμό-899545

Το να συντάσσεται κάποιος με το μέρος του εχθρού σου, επειδή εξυπηρετεί και τα δικά του συμφέροντα, μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά είναι λογικώς εξηγήσιμο. Επομένως μπορεί να θεωρηθεί κατανοητό. Εκείνο που είναι αδιανόητο και ηθικώς απαράδεκτο είναι να παριστάνουν τον Πόντιο Πιλάτο εταίροι και σύμμαχοι, όταν η Τουρκία διεκδικεί τα νησιά σου, από το βορειότερο ώς το νοτιότερο άκρο του Αιγαίου. Οταν σε καθημερινή βάση παραβιάζει τον εναέριο χώρο σου πάνω από αυτά τα νησιά, με σαφή πρόθεση να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο». Οταν, ενώ η ίδια διατηρεί μια ολόκληρη στρατιά στα τουρκικά παράλια, αξιώνει να παραμένουν αφύλακτα, χωρίς καμία δυνατότητα άμυνας, νησιά, όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Ρόδος, που βρίσκονται στο στόχαστρο αυτής της «στρατιάς του Αιγαίου».

Τίποτε χυδαιότερο, πιο ανήθικο δεν θα περιμέναμε να ακούσουμε από τους επίσημους εκπροσώπους μιας χώρας, που έχει τη διπλή ιδιότητα να είναι και σύμμαχος και εταίρος μας, απέναντι στις τελευταίες τουρκικές απειλές και προκλήσεις, από αυτό που εκστόμισαν οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και συνοψίζεται στη φράση «βρείτε τα μόνοι σας».

Το είπε πρώτος, προ εβδομάδος, ο τακτικός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, απαντώντας ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και απευθύνοντας έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να τα βρουν». Για να το εμπεδώσουμε καλύτερα το επανέλαβε προχθές και η αναπληρώτριά του Κριστιάνε Χόφμαν, η οποία και πάλι, σε ερωτήσεις Ευρωπαίων δημοσιογράφων, για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, επανέλαβε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».

Εδωσαν το πράσινο φως της ανοχής τους απέναντι στο καθεστώς του γιαλαντζί σουλτάνου και για αυτό έγιναν ακόμη σκληρότερες οι δηλώσεις του Ερντογάν, του συνεταίρου του στην εξουσία και αρχηγού των νεοφασιστικών «γκρίζων λύκων», του Μπαχτσελί, του Τσαούσογλου. Για αυτό και εντάθηκαν οι προκλήσεις με τις αεροπορικές παραβιάσεις, αλλά και με την έξοδο τεσσάρων σκαφών για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο.

Θεέ μου, φύλαγέ μας από κάποιους «φίλους», συμμάχους και εταίρους μας, διότι από τους εχθρούς μας μπορούμε να φυλαχθούμε μόνοι μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου