Γ.Π. Μασσαβέτας: Όταν η αποχή γιγαντώνεται, κερδίζουν οι «λαϊκιστές»

γ-π-μασσαβέτας-όταν-η-αποχή-γιγαντώνετ-894040

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία διαμορφώθηκε, πρωτίστως, από όλους εκείνους, οι οποίοι αρνήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες. Ετσι διαμορφώνεται νέα πραγματικότητα, κατά την οποία ο πρόεδρος Μακρόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί την εξουσία κατά τρόπο, που να του επιτρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, αν οι μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, του αλλοτινού κόμματος του στρατηγού Ντε Γκολ, δεν συμπράξουν μαζί του.

Για τη δική μας πολιτική πραγματικότητα τα εκπορευόμενα εκ Γαλλίας μηνύματα είναι αντιφατικά. Από τη μια έχουμε κάποιους να πανηγυρίζουν, με πρώτον τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι …νίκησε η συμπτυγμένη, υπό τον Μελανσόν, πάσης φύσεως Αριστερά της Γαλλίας, από τους Κομμουνιστές, ώς τους Σοσιαλιστές και του Ριζοσπάστες. Από την άλλη έχουμε τους Ακροδεξιούς, που …αναγάλλιασε η ψυχή τους από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα κέρδη τα πέτυχε η Λεπέν, η οποία πενταπλασίασε την κοινοβουλευτική της δύναμη.

Το πραγματικώς, ωστόσο, αξιολογότερο μήνυμα, το οποίο οφείλουν να μελετήσουν οι δικοί μας πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες, είναι ότι εκείνοι, που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, είναι όσοι επέλεξαν την αποχή, τάση η οποία ενισχύεται, από εκλογές σε εκλογές, και στη δική μας χώρα, του Πλάτωνος, ο οποίος μας δίδαξε ότι: «Οσοι αδιαφορούν για τα κοινά, είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους κατωτέρους τους».

Στη Γαλλία επίσης υπάρχει η πολιτική και πολιτιστική παράδοση της συμμετοχής στα κοινά και ανάλογες φιλοσοφικές τοποθετήσεις, όπως η ρήση του Ζαν Ζακ Ρουσσό: «Από τη στιγμή που θα πει κανείς, προκειμένου για τις υποθέσεις του κράτους, «τι μ’ ενδιαφέρει;», μπορούμε να υπολογίζουμε ότι έχει γίνει το πρώτο βήμα για την παρακμή τον κράτους αυτού». Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πόση σημασία έδιναν, άλλοτε, οι Γάλλοι στη συμμέτοχη στα κοινά, ότι αποκαλούσαν και αποκαλούν αυτούς, τους οποίους θεωρούσαν ως ανόητους, ως βλάκες, με την ελληνική λέξη idiots, δηλαδή «ιδιώτες», σε αντίθεση με τους πολίτες, που είναι οι συνειδητοποιημένοι.

Ας ελπίσουμε ότι στις δικές μας εκλογές, που έρχονται, θα μείνουμε σε επίπεδα αποχής γύρω στο 42%, όπως το 2019, ότι δεν θα φθάσουμε το γαλλικό ρεκόρ του 54%, για να μην πανηγυρίζουν ούτε οι Πολάκηδες, ούτε οι Κασιδιάρηδες, Μπογδάνοι, Χίοι, Βελόπουλοι κ.ά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου