Γιώργος Λαμπράκης: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για τα αδιέξοδα της κοινωνίας

γιώργος-λαμπράκης-απαιτούνται-γεννα-890156

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μια χωρίς προηγούμενο ενεργειακή κρίση, που μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε κοινωνική.

Αυτή τη στιγμή όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (περίπου τα έξι στα δέκα), κινδυνεύουν να περάσουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού παραμένουν στα ύψη, ακόμη και με τις επιδοτήσεις που έχουν ανακοινωθεί, ενώ όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαντήσει στην ανασφάλεια της κοινωνίας για τον φετινό χειμώνα,  ανακοινώνοντας σειρά μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις Όμως, σε ότι αφορά στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, η κοινωνία περίμενε περισσότερα. Για τους πολίτες που αγωνιούν για το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα δεν αρκεί η απόδοση ευθύνης στον Ρώσο πρόεδρο, ακόμη και εάν αυτός ευθύνεται για την ενεργειακή επισφάλεια.

Αυτό που περίμεναν οι πολίτες ήταν μέτρα που θα διασφάλιζαν ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες του φετινού χειμώνα. Είναι αντιληπτό ότι μέρος του προβλήματος έχει να κάνει με την εξοργιστική αδυναμία της Ευρώπης να συμφωνήσει σε ένα γενναίο πακέτο μέτρων για την ενεργειακή κρίση. Επίσης, είναι αντιληπτό ότι τη γενικότερη αμηχανία της Ε.Ε. τροφοδοτεί την αίσθηση ότι το ενεργειακό αδιέξοδο, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή οικογένεια σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που η ίδια οργάνωσε τις αγορές ενέργειας, έναν τρόπο που τώρα, σε μια περίοδο ακραίας κρίσης, εκτινάσσει τις τιμές σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Από την άλλη μεριά, είναι σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μέτρα που απαντούν σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες. Όμως, μερικά εξ αυτών, όπως για παράδειγμα το θέμα της επερχόμενης στεγαστικής κρίσης που θα αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας, αποτελούν περισσότερο αναγνώριση ότι υπάρχει πρόβλημα και όχι ότι όντως καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση του.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια πολύ δύσκολη φάση. Σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η κοινωνία, δεν θα έχει να κάνει ούτε με τις επικοινωνιακές τακτικές του πολιτικού κατεστημένου, ούτε με τη διατύπωση πολιτικών διλημμάτων, αλλά με το εάν θα υπάρξουν πραγματικά μέτρα που θα απαντούν στις κοινωνικές ανάγκες, προτού οι εξελίξεις λάβουν μη αναστρέψιμη μορφή

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου