Γιώργος Λαμπράκης: Σε κλοιό κυβέρνηση και πολίτες

γιώργος-λαμπράκης-σε-κλοιό-κυβέρνηση-889135

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση στην πραγματική οικονομία και στα νοικοκυριά, ενώ η κοινωνία δεν κρύβει τη δυσφορία της για τις επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, καθώς για το «ράλι» στις τιμές των καυσίμων.

Αυτό το κλίμα δημιουργεί συνθήκες τεράστιας πολιτικής πίεσης και επιβάλει την ανάγκη υλοποίησης μέτρων, που από τη μια θα δώσουν «ανάσες» στους πολίτες και από την άλλη, θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση πολύτιμο πολιτικό χρόνο, έτσι ώστε να ανασυνταχθεί, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και παράλληλα, να ξεφύγει από το ασφυκτικό πρέσινγκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες επιβάλουν την ταχεία λήψη αποφάσεων, που θα αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και θα μεταστρέψουν το κλίμα στις τάξεις της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι επιβάλλεται η υλοποίηση ενός σχεδίου που θα ανακουφίσει τους πολίτες από τον εφιάλτη των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Η διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας, τόσο γιατί το επιβάλουν οι συνθήκες, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής πίεσης που ασκεί η αντιπολίτευση.  Το πακέτο των μέτρων που υλοποιείται για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια συνεχίζει να σαρώνει την αγορά, μπορεί να αποδειχθεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι άνθρωποι της αγοράς και οι καταναλωτές ελπίζουν ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού θα καταστήσει διαχειρίσιμες τις επιβαρύνσεις από το ράλι των ανατιμήσεων στο ενεργειακό κόστος. Πέραν της ικανοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πάντως, ότι στην κυβέρνηση χρεώνεται απροθυμία ως προς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη μείωση των τιμών των καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά μέτρα για τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό αποτυπώνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Πρόκειται για το μοναδικό, ίσως, αισιόδοξο στοιχείο για τη ΝΔ, που το καλοκαίρι βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και είδε τη διψήφια δημοσκοπική της διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να «ψαλιδίζεται» ανησυχητικά.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου