Γιώργος Λαμπράκης: Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τον μνημονιακό εφιάλτη

γιώργος-λαμπράκης-κανείς-δεν-θέλει-να-887999

Οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης έχουν ανοίξει τη συζήτηση για το θα τι σήμαινε να ξαναζήσουμε τον μνημονιακό εφιάλτη της προηγούμενης δεκαετίας. Προφανώς, κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει ούτε τα μνημόνια, ούτε την εξαθλίωση πριν το 2015. Τα μνημόνια ήταν μια κοινωνική καταστροφή. Μια χαρακτηριστική περίπτωση ολέθριων πολιτικών επιλογών, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη «θεραπεία» να αποδεικνύεται πολύ χειρότερη από την «ασθένεια», την οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να θεραπεύσει.

Τα μνημόνια ήταν η χειρότερη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που αντιμετώπισε την ελληνική κοινωνία ως ένα συνονθύλευμα κακομαθημένων παιδιών, που χρειάζονταν ένα γερό μάθημα: Την επιβολή ενός καταστροφικού πακέτου μέτρων λιτότητας, που υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή.

Δεν χρειάζεται να ξαναζήσουμε  εποχές, όπου ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού αντιμετώπιζε τις αντιδράσεις των πολιτών, όχι ως το αποτέλεσμα της δικαιολογημένης οργής και αγανάκτησης τους, αλλά ως υποκινούμενες ενέργειες από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Δεν χρειάζεται να ξαναζήσουμε την εμπειρία μιας Αριστερής διακυβέρνησης, που βρέθηκε στην εξουσία, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των πολιτών, για να αποδειχθεί στο τέλος ότι δεν είχε ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο σχέδιο δράσης, ούτε για μια πιθανή ρήξη με τους δανειστές, ούτε για έναν επώδυνο συμβιβασμό με το μικρότερο δυνατό κόστος για την κοινωνία και την οικονομία. Μιας Αριστεράς που αφού ζήτησε από το λαό, στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, στήριξη σε μια ολομέτωπη σύγκρουση με το πολιτικό κατεστημένο των Βρυξελλών, μετά έσπευσε να συνθηκολογήσει άνευ όρων και να φέρει άλλο ένα μνημόνιο.

Όλα αυτά δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε. Ιδίως από τη στιγμή που όσοι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων τη δεδομένη περίοδο δεν έχουν δείξει διάθεση αυτοκριτικής. Δεν έχουν πείσει ότι έμαθαν από τα λάθη τους και πώς δεν θα τα επαναλάβουν.

Σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα. Άλλες είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και άλλες οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αν και αρκετές «πληγές» παραμένουν ανοιχτές. Για αυτό τον λόγο δεν έχει νόημα μια συζήτηση για το παρελθόν. Αρκεί, βεβαίως, να θυμόμαστε τα λάθη που έχουμε κάνει. Έτσι είναι πολύ πιθανό να μην τα επαναλάβουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου