Γιώργος Λαμπράκης: Ο κρατικός παρεμβατισμός μπορεί να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη

γιώργος-λαμπράκης-ο-κρατικός-παρεμβα-855117

Την τελευταία φορά που η χώρα μας είχε υψηλό πληθωρισμό, ταυτόχρονα είχαμε και συνεχείς αυξήσεις στους μισθούς. Μάλιστα, τότε κάποιοι υποστήριζαν ότι επειδή αυξάνονταν οι μισθοί, αυξανόταν και ο πληθωρισμός.

Σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι πολίτες βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται, όμως δεν έχουν καμία προοπτική να δουν τους μισθούς και συνολικά τα εισοδήματά τους να αυξάνονται πραγματικά. Δηλαδή, βλέπουν το κόστος ζωής να αυξάνεται και τα εισοδήματά τους να μειώνονται, γεγονός που εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πιθανών κοινωνικών εκρήξεων.

Μπορεί κανείς να στρουθοκαμηλίζει απέναντι στην εφιαλτική πραγματικότητα και να υποστηρίζει ότι με κάποιον μαγικό τρόπο ο πληθωρισμός θα μειωθεί και θα επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση;

Με τις τιμές να αυξάνονται διαρκώς, η μία λύση είναι προφανώς να αυξηθούν οι μισθοί, εξέλιξη που δεν θα μπορεί να συγκρατεί τη διαρκή αύξηση των τιμών στην αγορά. Η άλλη λύση είναι να μπει φραγμός στο κύμα της ακρίβειας. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το ξέφρενο ράλι των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες είναι η κρατική παρέμβαση, μια λογική που είναι κάθετα και οριζόντια αντίθετη στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Ομως, στην παρούσα συγκυρία είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, χωρίς να αποφασιστεί ισόποση αύξηση μισθών, που με τους ρυθμούς που τρέχει ο πληθωρισμός μετά από λίγο θα αποδειχτεί άνευ ουσίας.

Οι κυβερνήσεις έχουν τρόπους να επιβάλουν περιορισμούς στις τιμές. Εχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν ανώτατες τιμές σε βασικά προϊόντα. Εχουν, επίσης, τη δυνατότητα να περιορίσουν σε αγαθά, όπως τα καύσιμα, τη μεγάλη φορολόγηση και να ρίξουν έτσι τις τιμές. Εχουν, τέλος, τη δυνατότητα να απαιτήσουν από την Ευρώπη να θέσει πλαφόν στις τιμές ή να διεκδικήσουν μέτρα στήριξης των πολιτών.

Ολα αυτά φαντάζουν ίσως υπερβολικά. Ομως, στην παρούσα συγκυρία είναι ο μόνος τρόπος για να μην κληθούν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα πυροδοτήσει η δίκαιη οργή των πολιτών. Ηδη πολλοί πολίτες βρίσκονται στα όρια της αντοχής και της υπομονής τους. Μια λεπτή διαχωριστική γραμμή τους χωρίζει από την «έκρηξη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου