Μεγαλειώδης υποδοχή στην Παναγία Σουμελά ~ Προστάτιδα των απανταχού Ποντίων

μεγαλειώδης-υποδοχή-στην-παναγία-σου-834289

Αγημα του Στρατού απέδωσε τιμές, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον ναό της Μεταμόρφωσης

Με τη δέουσα επισημότητα πραγματοποιήθηκε χθες η υποδοχή της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Βόλου, που συνιστά γεγονός ιστορικής σημασίας για την πόλη και την περιοχή της Μαγνησίας. Οι τοπικές Αρχές, ο κλήρος και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην υποδοχή της προστάτιδας του Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε δεκτή με δέος και συγκίνηση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα μέλη της Ενωσης Ποντίων, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, και τα μέλη του χορευτικού της Μητρόπολης Δημητριάδος, επίσης με παραδοσιακές φορεσιές, έραναν με ροδοπέταλα τη θαυματουργή εικόνα, άγημα του Στρατού απέδιδε τιμές, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου να δίνει τον παλμό.

Η προστάτιδα των απανταχού της Γης Ποντίων μεταφέρθηκε με τη δέουσα επισημότητα στον ναό της Μεταμορφώσεως, που γέμισε ασφυκτικά από πλήθος προσκυνητών από κάθε γωνιά της μητροπολιτικής περιφέρειας.

Τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας και εφόρου του Ποντιακού Ελληνισμού, που φυλάσσεται στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, στο όρος Βέρμιο, της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κόμισε χθες στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και την υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, επικεφαλής του ιερού κλήρου και του λαού.

Μετά την υποδοχή, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Παντελεήμονος, συγχοροστατούντος του Σεβ. κ. Ιγνατίου και το βράδυ τελέστηκε το Μικρό Απόδειπνο στον ναό της Μεταμορφώσεως.

Η Παναγία όλων των Ποντίων

Στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ναός της Μεταμορφώσεως, όπου συρρέουν από χθες πλήθη κόσμου, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα.

Ο προϊστάμενος του ναού π. Σεραφείμ Κονταξής ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός, σταθμός για την πνευματική ζωή της ενορίας της Μεταμορφώσεως, να υποδέχεται ένα τέτοιο μεγάλο κειμήλιο της Ορθοδοξίας».

Το «παρών» έδωσαν στη χθεσινή επίσημη υποδοχή της Παναγίας Σουμελά οι Πόντιοι που ζουν στην περιοχή, μέλη Μικρασιατικών Σωματείων, Συλλόγων και φορέων.

Εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Περκουλίδης δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Η Παναγία Σουμελά είναι η ψυχή της ψυχής μας. Είναι το παρόν, είναι το παρελθόν, αλλά είναι και το μέλλον, διότι η Παναγία μάς θυμίζει όλο το είναι. Μας θυμίζει ότι μας αφαίρεσαν το δικαίωμα να ζούμε στην ιστορική μας πατρίδα και δείχνει την πορεία του ποντιακού ελληνισμού στον χώρο και στον χρόνο. Η Παναγία η Σουμελιώτισσα είναι η Παναγία η δική μας, η Παναγία του Πόντου, η Παναγία όλων των Ποντίων».

Ακολουθίες στον ναό

Από σήμερα Τρίτη 6 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου θα τελούνται καθημερινά Ορθρος και Θεία Λειτουργία από τις 7.30-9.30π.μ. στη Μεταμόρφωση. Στις 11π.μ. θα ψάλλεται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά, στις 6μ.μ. Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και στις 9μ.μ. Μικρό Απόδειπνο.

Αύριο Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στις 8.30μ.μ., θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα τελεσθούν ο Ορθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και στις 11.30 θα ψαλεί η τελευταία Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά, μετά την οποία η ιερά εικόνα θα αναχωρήσει για να ενθρονισθεί και πάλι στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα, στο όρος Βέρμιο, όπου φυλάσσεται.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της ιεράς εικόνος ο ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου θα παραμένει ανοικτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου