Υποσχέσεις που πρέπει να υλοποιηθούν

υποσχέσεις-που-πρέπει-να-υλοποιηθούν-818525

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Νέστορα Αντωνίου, στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης του νοσοκομείου Βόλου από τον Ματθαίο Δραμητινό, δημιουργούν αισιοδοξία αλλά καλλιεργούν και σημαντικές προσδοκίες στις τάξεις του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού του «Αχιλλοπουλείου». Η τραγική υποστελέχωση των κλινικών και των τμημάτων του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος αποτελεί ζήτημα αιχμής για τον νέο διοικητή, που δεσμεύτηκε να εργαστεί προς την κατεύθυνση της πρόσληψης γιατρών και νοσηλευτών έτσι ώστε να πάψει να λειτουργεί το νοσοκομείο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υφιστάμενου δυναμικού του. Οι δε δεσμεύσεις του διοικητή της 5ης ΥΠΕ για προσλήψεις τουλάχιστον 80 γιατρών έως το τέλος του χρόνου, σε ό,τι αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας Θεσσαλίας, προκάλεσαν επιπρόσθετη ικανοποίηση, αν και το προσωπικό δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται ανάλογες δεσμεύσεις. Ωστόσο τη δεδομένη χρονική συγκυρία τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα καθώς οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι εκρηκτικές και οι αντοχές του εναπομείναντος νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Από τη μια είναι θετικό ότι οι ιθύνοντες των τοπικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν επικεντρώσει στο θέμα της στελέχωσης, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο από πολιτικά πρόσωπα αμφιβόλου αξιοπιστίας, σε ένα ασφυκτικό από οικονομικής πλευράς περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι φέτος οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία είναι αυξημένες κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2015. Αν ισχύει αυτό τότε δεν πρέπει να υφίστανται τα εκρηκτικά προβλήματα ελλείψεων σε αναλώσιμα υλικά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, κυρίως στα κέντρα υγείας της περιοχής.

Δυστυχώς, οι καταγγελίες όσων δίνουν καθημερινά τον εαυτό τους στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν συμφωνούν με τις ανακοινώσεις και τις δημόσιες τοποθετήσεις των προσώπων που ασκούν διοίκηση και εκφράζουν την κυβερνητική γραμμή. Η πληγωμένη αξιοπιστία τους θα δοκιμαστεί στους επόμενους μήνες που θα πρέπει να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Η δημόσια υγεία θυμίζει αυτή την εποχή καζάνι που βράζει. Η σωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων από τα όσα έχουν περάσει και εξακολουθούν να περνούν μετά από έξι χρόνια οδυνηρών μνημονικών πολιτικών, έχουν δημιουργήσει μια βαριά ατμόσφαιρα. Εως το τέλος του χρόνου θα φανεί αν θα υπάρξει αποσυμπίεση ή έκρηξη στον πιο ευαίσθητο τομέα του κρατικού μηχανισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου