Γιώργος Λαμπράκης: Ανησυχητικά σημάδια για την εξέλιξη της πανδημίας

γιώργος-λαμπράκης-ανησυχητικά-σημάδ-851206

Από την εξέλιξη της πανδημίας στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, αλλά και γενικότερα στον νομό Μαγνησίας, προκύπτουν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα άκρως ανησυχητικά σημάδια, που καταδεικνύουν ότι κάθε άλλο παρά έχουμε ξεμπερδέψει με τον εφιάλτη του κορονοϊού.

Πρώτα είχαμε τη διασπορά κρουσμάτων στο Γηροκομείο Βόλου, με τους 16 ηλικιωμένους και τους τρεις εργαζόμενους να βγαίνουν θετικοί μετά από τον μοριακό έλεγχο, στον οποίο υποβλήθηκαν. Στη συνέχεια προέκυψε διασπορά κρουσμάτων στην Α’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, όπου τουλάχιστον πέντε ασθενείς με διάφορα παθολογικά προβλήματα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και μεταφέρθηκαν στις κλινικές covid του Αχιλλοπουλείου. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η διασπορά προήλθε από εξωγενείς παράγοντες, καθώς τόσο στο Γηροκομείο, όσο και στο Νοσοκομείο το επισκεπτήριο έχει απαγορευτεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει από τα συγκεκριμένα περιστατικά, είναι πως ο κορονοϊός παραμένει σε έξαρση, ενώ η μεγάλη δεξαμενή των ανεμβολίαστων πολιτών και η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Ομικρον 2 αυξάνουν τον ημερήσιο αριθμό των μολύνσεων. Οσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλήξει στο Νοσοκομείο ποσοστό κοντά στο 10% με 15% των νοσούντων. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό, αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό του γενικού πληθυσμού, που απέκτησε ανοσία είτε με τον εμβολιασμό, είτε λόγω νόσησης από τον κορονοϊό.

Από τη στιγμή που κάθε μέρα έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα πανελλαδικά και περισσότερα από 500 στη Μαγνησία εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι νοσηλευόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας θα αυξηθούν. Η περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου είναι ενδεικτική. Πριν από δύο εβδομάδες μειώθηκε στους 15 ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων, ενώ τα ημερήσια κρούσματα είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 250. Μετά το ξεφάντωμα της Αποκριάς, ο αριθμός των ημερήσιων μολύνσεων εκτοξεύτηκε ακόμη και στις 700, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο, όπου επαναλειτουργεί και δεύτερη κλινική κορονοϊού, αυξήθηκε χθες στους 45.

Σήμερα η πόλη του Βόλου, η Μαγνησία και ολόκληρη η ελληνική επικράτεια γιορτάζουν την επέτειο της ηρωικής Επανάστασης του 1821, με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις, οι οποίες είχαν αναβληθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω πανδημίας. Το πρόβλημα της διασποράς κρουσμάτων αποτυπώνεται στα σχολεία, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες, ώστε να συγκροτήσουν τα μαθητικά τμήματα, τα οποία θα παρελάσουν. Το 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στην παρέλαση, ενώ στη Σούρπη υποβλήθηκε αίτημα στον Δήμο Αλμυρού για αναβολή των σημερινών εκδηλώσεων, λόγω έξαρσης κρουσμάτων στην περιοχή. Το αίτημα απορρίφθηκε, με την ανησυχία να εντείνεται, εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας στην περιοχή.

Αντίστοιχη ανησυχία επικρατεί, συνολικά, στον Βόλο και τον υπόλοιπο νομό Μαγνησίας για τις επιπτώσεις, που μπορεί να προκαλέσει η μαζική παρουσία χιλιάδων ανθρώπων, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς μάσκες και αποστάσεις. Ο νομός πλήρωσε βαρύ τίμημα τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν αντέχει άλλες απώλειες και άλλα οικογενειακά δράματα. Ας φροντίσουμε όλοι σήμερα να λειτουργήσουμε με ατομική ευθύνη…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου