Ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού τροφοδοτείται από τον εφησυχασμό

ο-κίνδυνος-διασποράς-του-κορονοϊού-τρ-792389

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο αρχικός εντοπισμός 17 θετικών στον κορονοϊό εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή και σοβαρότητα. Ακόμη και μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων, στους οποίους υποβλήθηκαν οι εργαζόμενοι. Το συγκεκριμένο συμβάν πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι αφύπνισης για την τοπική κοινωνία, που ακόμη περνά εφιαλτικό διάστημα, καταγράφοντας κάθε μέρα νεκρούς από την πανδημία.

Ο εφησυχασμός εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό μας στη μάχη με τον κορονοϊό. Η παραμικρή χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση, σε ό,τι αφορά στην αποφυγή συμμετοχής μας σε γλέντια και συγκεντρώσεις, ειδικά κατά την περίοδο των εορτών, μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ακόμη και το παραμικρό κρούσμα ανευθυνότητας μπορεί να τορπιλίσει τη συνολική προσπάθεια για μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη τόσο των νοσηλειών, όσο και των θανάτων.

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης των επιστημόνων ήταν και παραμένει η σοβαρή πιθανότητα χαλάρωσης των πολιτών στις γιορτές. Ο κόσμος έχει κουραστεί από το νέο δίμηνο lockdown και τους αυστηρούς κανόνες, που μπήκαν στη ζωή του και ανέτρεψαν την καθημερινότητά του. Η πίεση και η κούραση εντείνονται στις γιορτές, που αλλιώς είχαμε μάθει να απολαμβάνουμε και αλλιώς μας ανάγκασε η πανδημία να περνάμε.

Ολοι έχουν ανάγκη από διασκέδαση και από χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, χωρίς τον κίνδυνο της μετάδοσης του κορονοϊού. Ο κίνδυνος, ωστόσο, καραδοκεί και αποτελεί διαρκή απειλή για τη δημόσια υγεία. Οσο τον αγνοούμε και παραβιάζουμε τα μέτρα, που θεσπίστηκαν ώστε να περιοριστεί ο διασπορά της πανδημίας, τόσο τροφοδοτούμε την απειλή και αυξάνουμε τις πιθανότητες να επιστρέψουμε εκεί όπου βρεθήκαμε τον φετινό «μαύρο» Νοέμβριο.

Χθες δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, που αναφέρει ότι αν χαλαρώσουν τα μέτρα στη χώρα μας, ο αριθμός των νεκρών μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα ξεπεράσει τους 19.000. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι ακόμη και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να ξεπεράσει τους 11.000 στο επόμενο τετράμηνο. Ολα αυτά δείχνουν τη δυναμική της πανδημίας στην κοινότητα και τον αυξημένο κίνδυνο, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που μπορεί να νοσήσουν, εξαιτίας των ανεύθυνων συμπεριφορών.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΜΒ, που αρχικά βρέθηκαν θετικοί, απουσίαζαν από την υπηρεσία τους την εβδομάδα των Χριστουγέννων, στο πλαίσιο του προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας, που έχει τεθεί σε ισχύ για λόγους αποτροπής της διασποράς του ιού. Ο έγκαιρος εντοπισμός των θετικών κρουσμάτων απέτρεψε αφενός χειρότερες καταστάσεις στην πιο νευραλγική δημοτική υπηρεσία, αφετέρου προκαλεί ερωτήματα για την αξιοπιστία των rapid tests. Σε κάθε περίπτωση, το συγκεκριμένο συμβάν πρέπει να λειτουργήσει σαν καμπανάκι κινδύνου για τους ρυθμούς, στους οποίους μπορεί να γίνει διασπορά του κορωνοϊού, ειδικά αν του δώσουμε πρόσφορο έδαφος με τη συμπεριφορά μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου