Και όμως λύσεις υπάρχουν…

και-όμως-λύσεις-υπάρχουν-777071

Στη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο για την οικονομία και το φορολογικό, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και ορισμένοι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων. Λογικό καθώς εάν μη τι άλλο κάθε πρόταση που παρουσιάζει ένα κόμμα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Το φορολογικό σύστημα της χώρας έχει περάσει από σαράντα κύματα και δυστυχώς κάθε φορά που αλλάζει οι εκάστοτε κυβερνώντες επαίρονται ότι έχουν εκπονήσει το δικαιότερο φορολογικό σύστημα και όμως κάθε φορά τα βάρη γίνονται μεγαλύτερα και δυσβάσταχτα για τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους μη έχοντες και κατέχοντες.

Και μπορεί παλαιότερα αυτή η αδικία να περνούσε σε δεύτερη μοίρα τώρα όμως που οι πολίτες, δεν έχουν πλέον χρήματα για να πληρώνουν χαράτσια, τα πράγματα είναι διαφορετικά για αυτό και η ανάγκη για μία πιο δικαιότερη φορολογική πολιτική είναι πλέον επιβεβλημένη.

Και μου έκανε εντύπωση εκτός όλων των άλλων αυτό που διάβασα ότι ακόμη και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Και αυτό διότι τα φορολογικά συστήματα σήμερα προσβλέπουν ως επί το πλείστον στην αύξηση των κρατικών εσόδων από τα ήδη δηλωθέντα εισοδήματα. Η διαδεδομένη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία διασταύρωσης των πληροφοριών αυτών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αδήλωτων εισοδημάτων και κατ’ επέκταση στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Σύμφωνα με τη μελέτη της MasterCard, μάλιστα οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στη Ν. Κορέα και την Αργεντινή περιόρισαν τη φοροδιαφυγή. Στη Ν. Κορέα, η κυβέρνηση πριμοδότησε τη χρήση των πλαστικού χρήματος παρέχοντας επιστροφή φόρου στους καταναλωτές έως και περίπου 4.000 δολάρια ή το 20% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους. Παρείχε επιπλέον κίνητρο στους εμπόρους με μείωση του ΦΠΑ κατά 2% μόνο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δηλαδή με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Παράλληλα, θεσπίστηκε ένα ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ανά κατηγορία εμπόρου, με αυστηρούς ελέγχους για εκείνους που χρησιμοποιούσαν ευρέως μετρητά. Και μειώθηκε δραστικά το μέγιστο επιτρεπτό ποσό που οι καταναλωτές μπορούσαν να πληρώσουν με μετρητά σε συγκεκριμένες κατηγορίες συναλλαγών, όπως π.χ. στα 50 δολάρια για τα εστιατόρια. Το αντίστοιχο όριο για την Ελλάδα είναι 1.500 ευρώ.

Στην Αργεντινή, η κυβέρνηση μείωσε κατά 5% τον ΦΠΑ για όλες τις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες. Αργότερα το μέτρο αυτό επεκτάθηκε και στις πιστωτικές κάρτες με 3% μείωση του ΦΠΑ. Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας αναφέρει ότι το όφελος στην οικονομία ήταν δυσανάλογα πιο μεγάλο από τα κίνητρα που δόθηκαν σε καταναλωτές και εμπόρους. Στην Αργεντινή εκτιμάται πως η παραοικονομία μειώθηκε σε ποσοστό 2%-4% του ΑΕΠ της χώρας. Σε αντίστοιχα μεγέθη, η παραοικονομία στην Ελλάδα θα μειωνόταν από 4 έως 8 δισ. ετησίως.

Λύσεις υπάρχουν λοιπόν, το θέμα είναι ποιος θέλει να τις εφαρμόσει…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου