Δεν θα πληρώσουν οι καταστηματάρχες το μάρμαρο

δεν-θα-πληρώσουν-οι-καταστηματάρχες-τ-762688

Της Βάσως Σαμακοβλή

Mε ασταθή, δυστυχώς, βηματισμό η οικονομία προσπαθεί να ξαναβρεί ισορροπία ή τουλάχιστον να συνέλθει από το δυνατό πλήγμα, που έχει επιφέρει η επέλαση του φονικού ιού. Δύσκολη η κατάσταση, μέσα σε κλίμα μεγάλης ανασφάλειας, φόβου που εντείνεται μετά την αύξηση τελευταία των κρουσμάτων, με τον τουρισμό να παλεύει ανάμεσα σε άδεια νησιά και ξενοδοχεία από τη μία και τεράστιες υποχρεώσεις από την άλλη και όλους τους κλάδους γύρω από αυτόν και μεγάλο αριθμό μέχρι πρότινος εργαζομένων να έχει καθίσει στον πάγκο της ανεργίας.

Ενα ατελείωτο βουνό υποχρεώσεων και προβλημάτων έχουν κληθεί από την επιστροφή της ζωής μας στην κανονικότητα, μετά την άρση του lock down, να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες.

Μέσα στην απελπισία για τους χαμένους οικονομικά μήνες, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, πλέον διανύουν τα τελικά μέτρα μιας σεζόν, που δείχνει η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Από τη μία ο όγκος οικονομικών υποχρεώσεων, που με δυσκολία παλεύονται, και η αναδουλειά, από την άλλη μια σειρά από μέτρα που οφείλουν να λάβουν για τον περιορισμό διασποράς του ιού και στη μέση τα πήγαινε – έλα ελεγκτικών μηχανισμών.

Ενα κλιμάκιο βγαίνει, άλλο μπαίνει, συνεχίζουν να περιγράφουν σε πλήρη πια απόγνωση επιχειρηματίες, που παλεύουν όχι για κέρδη, αλλά για να κρατηθούν ζωντανοί. Σωρηδόν οι έλεγχοι όλων των μηχανισμών, που έχουν αναλάβει να αποτρέψουν φαινόμενα παραβατικότητας και μάλιστα προς το τέλος της εβδομάδας, τότε δηλαδή που οι επιχειρήσεις βλέπουν κόσμο.

Στα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης ίσως να μην έχουν πάρει είδηση την κατάσταση που επικρατεί στον έξω κόσμο… Διότι ναι μεν η παραβατικότητα πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά όχι το λάθος που θα κάνει ένας καταγχωμένος καταστηματάρχης σε μία από τις ημέρες της εβδομάδας που έπεσε πελατεία.

Οι έλεγχοι χωρίς ανάσα, που δέχονται οι επιχειρήσεις, μοιάζουν πια με κακόγουστη φάρσα. Διότι αν είναι να πληρώσουν το μάρμαρο με διαρκές κυνηγητό για τις επιδοτήσεις που ελήφθησαν την περίοδο του υποχρεωτικού κλεισίματος, τότε κάτι εντελώς λάθος έχει σχεδιαστεί.

Ολα μέτρο χρειάζονται και κυρίως συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, αυτή την ώρα, που ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί.

Κανείς δεν τους είχε προειδοποιήσει, όταν τους υποχρέωναν σε προσωρινό λουκέτο, ότι με την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα βρίσκονταν σε ασφυκτικό καθεστώς. Δεν είναι ο φόβος ότι θα τους επιβάλουν πρόστιμα, επειδή θα εντοπιστεί παράβαση. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλωστε, τα κλιμάκια αποχωρούν χωρίς βεβαίωση προστίμων. Είναι ο ψυχολογικός πόλεμος. Και σε αυτή τη δύσκολη εποχή, πολύ ψυχοφθόρος. Ας το σκεφτούν και ας συντονιστούν όσοι σχεδιάζουν στο κέντρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου