Γιώργος Λαμπράκης: Σε ασφυκτικό κλοιό η εμπορική αγορά

γιώργος-λαμπράκης-σε-ασφυκτικό-κλοιό-851206

Η κάθετη πτώση του τζίρου και η εκτόξευση του λειτουργικού κόστους των καταστημάτων, λόγω των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκαλούν ασφυκτικό κλοιό στην εμπορική αγορά και συνθέτουν την πιο δύσκολη περίοδο στη σύγχρονη ιστορία του λιανεμπορίου, δυσκολότερη και από τη δεκαετία των μνημονίων. Μάλιστα, οι άνθρωποι της αγοράς, συγκρίνοντας τις συγκεκριμένες περιόδους, διαπιστώνουν ότι το χρονικό διάστημα από το 2010 μέχρι το 2020 ήταν πολύ πιο ήπιο, σε σχέση με τα όσα καλούνται να αντιμετωπίζουν από το περασμένο φθινόπωρο και μετά.

Τη δεκαετία των μνημονίων το λιανεμπόριο είχε να αντιμετωπίσει την κάθετη πτώση της κατανάλωσης, εξαιτίας της βίαιης αναπροσαρμογής των εισοδημάτων, μετά τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τους τελευταίους μήνες η αγορά στενάζει στην κυριολεξία εξαιτίας των εξωφρενικών ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, που αφενός συρρικνώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αφετέρου εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος των εμπορικών επιχειρήσεων.

Εως και τέσσερις φορές έχουν αυξηθεί οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πάγια έξοδα των καταστημάτων, όπως το ενοίκιο και η μισθοδοσία, το λειτουργικό κόστος μιας μικρής οικογενειακής επιχείρησης στο κέντρο του Βόλου πολλαπλασιάζεται, ενώ την ίδια στιγμή ο τζίρος της μειώνεται δραματικά, επειδή οι καταναλωτές «βομβαρδίζονται» από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να μην περισσεύουν χρήματα για αγορές στα εμπορικά καταστήματα.

Η οριακή κατάσταση στην αγορά γίνεται αντιληπτή διά γυμνού οφθαλμού. Οι κεντρικές εμπορικές οδοί είναι σχεδόν άδειες, όπως και τα καταστήματα, ακόμη και κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής για την αγορά, όπως για παράδειγμα οι χειμερινές εκπτώσεις. Σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες έρχεται η πασχαλινή περίοδος, με τις ενδείξεις να είναι απογοητευτικές και τις εκτιμήσεις για το καλοκαίρι ακόμη πιο απαισιόδοξες, καθώς δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ.

Οι έμποροι χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό» των προβλημάτων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, που πρόκειται να θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουν ότι τα μέτρα στήριξης της αγοράς, με αφορμή τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σταμάτησαν τον περασμένο Ιούνιο και από τότε δεν έχουν ληφθεί άλλες αποφάσεις για τη στήριξη του λιανεμπορίου, που ακόμη διεκδικεί επίλυση του προβλήματος με τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό, φοροελαφρύνσεις και επαναφορά του μέτρου για την εξόφληση χρεών προς την εφορία με 120 δόσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα μείγμα μέτρων, το οποίο αποδεικνύεται ανεπαρκές, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κατάστασης στην αγορά της ενέργειας. Την πρώτη απάντηση στην κυβερνητική εμμονή θα τη δώσουν οι άνθρωποι της αγοράς στις 6 Απριλίου, ημέρα γενικής απεργίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με θέμα αιχμής την ακρίβεια, που πνιγεί το σύνολο της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου