Γιώργος Λαμπράκης : Ανάλγητες αποφάσεις για… το «καλό» μας

γιώργος-λαμπράκης-ανάλγητες-αποφάσε-7332

Το ακριβό τίμημα αποφάσεων που αποσκοπούν στη περιστολή εξόδων δίχως να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, πληρώνουν και οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Μια ολόκληρη σχολική κοινότητα βρίσκεται επί ποδός εξαιτίας των όσων προβλέπει το σχέδιο ΑΘΗΝΑ του υπουργείου Παιδείας, για τη συγχώνευση σχολών και τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ ανά τη χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση το επίμαχο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, την κατάργηση του τμήματος ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Λάρισας και τη μεταφορά του στη Χαλκίδα. Δεκάδες μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου που είναι από τα πολυπληθέστερα στο νομό Μαγνησίας, επηρεάζονται από αυτή την εξέλιξη καθώς το εν λόγω τμήμα του ΤΕΙ Λάρισας απορροφά έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων του 2ο ΕΠΑΛ και όχι μόνο.

Ενώ βρισκόμαστε στη τελική ευθεία της φετινής σχολικής χρονιάς και λίγους μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι μαθητές που προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν τη είσοδο τους στο τμήμα ηλεκτρολογίας, ενημερώνονται πως καταργείται και πως πρέπει να αναπροσαρμόσουν το σχεδιασμό τους. Ανάστατοι είναι και οι γονείς τους που αλλιώς τα είχαν σχεδιάσει και αλλιώς τα αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Οι συγκεκριμένες οικογένειες είχαν κάνει τον  προγραμματισμό τους σε μια εποχή που η πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ματώνει κάθε μέρα, στην κυριολεξία, για να επιβιώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπολόγιζαν ότι τα παιδιά τους θα πετύχουν τη είσοδο τους σε μια σχολή της γειτονικής πόλης, όπου η μετακίνηση είναι εύκολη και δεν χρειάζεται να επιβαρυνθούν με τα επιπρόσθετα έξοδα της ενοικίασης κάποιου σπιτιού. Να σημειωθεί επίσης ότι το εν λόγω τμήμα παρέχει μάθηση και δεξιότητες ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου καθώς διαθέτει τεράστια υποδομή και εξασφαλίζει μεγάλες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στους αποφοίτους του.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 50% σχεδόν των φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας είναι παιδιά από περιοχές της Θεσσαλίας. Ο συνδυασμός μιας σχολής που παρέχει ουσιαστική μόρφωση και βρίσκεται κοντά στο σπίτι της οικογένειας είναι ιδανικός, ιδίως τέτοιες εποχές που υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων. Δυστυχώς όμως κανένας από τους κυβερνητικούς παράγοντες που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα ένα απάνθρωπο δημοσιονομικό πρόγραμμα, δε σκέφτεται ότι προκύπτουν δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία. Το μόνο που βλέπουν είναι τα νούμερα και οι στόχοι των Τροϊκανών οι οποίοι νοιάζονται μόνο για να εξασφαλίσουν ότι θα τους επιστραφούν τα δανεικά και μάλιστα εντόκως. Καμία ευαισθησία, κανένα ενδιαφέρον, η παραμικρή δεύτερη σκέψη για τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Ίσως να πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με έναν λαό που υπομένει και δέχεται αδιαμαρτύρητα, μέχρι στιγμής, το σύνολο των παράλογων μέτρων τους. «Εφόσον», σκέφτονται, «οι Έλληνες δεν αντέδρασαν όταν τους έγιναν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις τους, όταν τους οδήγησαν στα συσσίτια και την ανεργία, όταν καταστρατήγησαν εργασιακά δικαιώματα 10ετιών και όταν τους στέρησαν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, θα ξεσηκωθούν επειδή κάποιος υπουργός αποφάσισε να καταργήσει μερικές πανεπιστημιακές σχολές;». Η απορία τους είναι εύλογη και απομένει να αποδειχτεί αν έχουν δίκιο να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο για ένα λαό που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα και εξακολουθεί να μην αντιδρά. 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου