Δικαστικές αποφάσεις χωρίς κοινωνική ευαισθησία

δικαστικές-αποφάσεις-χωρίς-κοινωνικ-707998

Δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή που έστειλε στη φυλακή τη Βολιώτισσα καθαρίστρια επειδή παραποίησε το απολυτήριο του Δημοτικού για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά της, αποδυναμώνουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών στον θεσμό της Δικαιοσύνης, τον βασικότερο πυλώνα προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δικαστές στάθηκαν στο γράμμα του νόμου και εξέδωσαν μια πρωτοφανή σε σκληρότητα απόφαση, με αποτέλεσμα η 53χρονη καθαρίστρια που εργαζόταν για σχεδόν 20 χρόνια σε βρεφονηπιακό σταθμό του Δήμου Βόλου να οδηγηθεί στη φυλακή σαν να είναι κοινή εγκληματίας. Στην ίδια μοίρα δηλαδή και αυτοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα και αυτοί που παραποίησαν ένα πιστοποιητικό προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού κερδίσει τις εκλογές του 2015, είχε κάνει σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας τον αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, που πάλευαν ενάντια στην απόλυσή τους. Για αυτές υπήρξε πανηγυρική δικαίωση και πλέον έχουν τοποθετηθεί σε άλλες θέσεις του δημοσίου. Στην περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο, που οδηγήθηκε στις φυλακές Θήβας, η κυβέρνηση σιωπά. Μήπως επειδή η 53χρονη δεν είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή μήπως γιατί οι κυβερνώντες σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;

Επιπρόσθετα, ο περίφημος νόμος Παρασκευόπουλου, που άφησε ελεύθερους εκατοντάδες καταδικασμένους εγκληματίες και βαρυποινίτες, δεν προβλέπει τίποτα απολύτως για τη συγκεκριμένη γυναίκα; Μέχρι και ο αρχιτρομοκράτης της 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας αντιμετωπίστηκε με επιείκεια από τη Δικαιοσύνη, η οποία αρχικά του εξασφάλισε πολυήμερες άδειες και στη συνέχεια τον μετέφερε από τον Κορυδαλλό στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας.

Η συγκεκριμένη απόφαση, που άπαντες ελπίζουν να ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προκαλεί συναισθήματα οργής και απογοήτευσης στην κοινωνία, που από τη μία βλέπει μεγάλους επιχειρηματίες να αντιμετωπίζονται με ευνοϊκούς όρους από την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία και από την άλλη βλέπει τη Δικαιοσύνη να εξαντλεί την αυστηρότητά της σε μια γυναίκα η οποία δούλεψε μέχρι και το τελευταίο ευρώ που της κατέβαλε το Κράτος. Αναγκάστηκε να παραποιήσει το απολυτήριό της ώστε να καταφέρει να πιάσει δουλειά για να ζήσει την οικογένειά της.

Η δημοσιότητα που έλαβε το θέμα θα βοηθήσει σίγουρα τον αγώνα της 53χρονης να αποφυλακιστεί. Τα αντανακλαστικά της κοινωνίας ενεργοποιήθηκαν για άλλη μια φορά και η πίεση που ασκείται από την κοινή γνώμη ήδη είναι μεγάλη. Σειρά λοιπόν της δικαστικής εξουσίας να δείξει ότι δεν είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα και πως μπορεί να αποδίδει δικαιοσύνη λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο το αυστηρό γράμμα του νόμου, αλλά και τις συνθήκες που αναγκάζουν κάποιες φορές τους πολίτες να «παρανομήσουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου