Γιώργος Λαμπράκης: Στην κάλπη με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό

γιώργος-λαμπράκης-στην-κάλπη-με-ψυχρα-704766

Η πιο σύντομη και ταυτόχρονα πιο δύσκολη για τα κόμματα και τους υποψήφιους προεκλογική περίοδος, ολοκληρώθηκε χθες και πλέον οι πολίτες καλούνται με αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα να επιλέξουν εκείνη την πολιτική δύναμη που τους εκφράζει και που πιστεύουν ότι μπορεί να βγάλει τη χώρα από το σημερινό οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο. Το εκλογικό σώμα καλείται να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα του χωρίς να λάβει υπόψη τα εκβιαστικά διλήμματα της μιας πλευράς ή τον άκρατο λαϊκισμό της άλλης. Θα είναι μια δύσκολη και συνάμα κρίσιμη επιλογή από την οποία θα κριθούν πάρα πολλά.

Παρά την προσπάθεια των κομμάτων να μεταθέσουν στις πλάτες των ψηφοφόρων το βάρος μιας ευθύνης που έχει χαρακτηριστικά μάχης μέχρις εσχάτων, οι πολίτες οφείλουν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να προσέλθουν στην κάλπη καθαρίζοντας το μυαλό τους από τον ανελέητο βομβαρδισμό υποσχέσεων και απειλών των τελευταίων τριών εβδομάδων. Ελάχιστα κόμματα και ακόμη λιγότεροι υποψήφιοι μπήκαν στην ουσία της επόμενης μέρας των εκλογών, τόσο για τη χώρα, όσο και για τη Μαγνησία. Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες περισσότερο φοβισμένοι και μπερδεμένοι και λιgότερο ενημερωμένοι και ψύχραιμοι.

Η σύγχυση, ο πανικός και η τρομολαγνεία που υιοθέτησαν συγκεκριμένα κομματικά επιτελεία είναι ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός, για ένα εκλογικό σώμα που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Ο καθένας από εμάς που είτε έχει επιλέξει από καιρό ποιο κόμμα θα ψηφίσει, είτε αποφάσισε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου, είτε θα καταλήξει στην τελική του επιλογή με την είσοδό του στο παραβάν, οφείλει να λάβει υπόψη κάποιες βασικές παραμέτρους. Τόσο σε ό,τι έχει σχέση με την αλλαγή προς το χειρότερο της καθημερινότητάς του, όσο και σε ό,τι σχετίζεται με τις δεσμεύσεις των βασικών διεκδικητών της εξουσίας για την επόμενη μέρα των εκλογών. Ποιοι δηλαδή ευθύνονται και σε ποιο βαθμό, για το σημερινό κατάντημα της κοινωνίας και ποιοι πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να βγει η χώρα από το τέλμα με σίγουρα βήματα. Κανένας από όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ένα ή στο άλλο κόμμα για ένα καλύτερο αύριο, δεν επιθυμεί να βρεθεί μπροστά σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη λίγους μήνες μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό και η όποια επιλογή μας πρέπει να γίνει με γνώμονα τις συνθήκες της οικονομίας, τις ανάγκες των πολιτών και τις δεσμεύσεις των κομμάτων. Ακριβώς με αυτή τη σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να γίνει η τελική επιλογή του εκλογικού σώματος.

Οι πολίτες καλούνται να κάνουν την πιο κρίσιμη πολιτική επιλογή της μεταπολίτευσης, αντλώντας την απαιτουμένη ψυχραιμία και νηφαλιότητα από τους εαυτούς τους και μόνο. Αφού αδειάσουν το μυαλό τους από τον καταιγισμό των προεκλογικών διαφημιστικών μηνυμάτων, που είτε παρουσίασαν ακόμη πιο δραματική μια έτσι και αλλιώς τραγική κατάσταση, είτε ωραιοποίησαν τον καθημερινό εφιάλτη εκατομμυρίων Ελλήνων, οι ψηφοφόροι έχουν μια ακόμη ευθύνη. Να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος στέλνοντας στη Βουλή πρόσωπα τα οποία εκ των υστέρων αποδείχθηκαν ανάξια για να τους εκπροσωπήσουν. Η σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας που έπαψε να υφίσταται πριν από λίγες εβδομάδες ήταν κατά τη γνώμη μας το μεγαλύτερο βαρίδι στην προσπάθεια της χώρας να ορθοποδήσει. Οι απίθανοι τύποι με τις ιδιοτελείς επιδιώξεις, δεν πρέπει να βρουν ξανά θέση σε ένα κοινοβούλιο το οποίο είτε θα μας βγάλει με ασφάλεια από την καταιγίδα είτε θα μας πάει στον πάτο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου