Γιώργος Λαμπράκης: Οριακές καταστάσεις στο νεφρολογικό τμήμα

γιώργος-λαμπράκης-οριακές-καταστάσε-69692

Την ευχάριστη είδηση για τη μεταμόσχευση νεφρών σε δύο γυναίκες νεφροπαθείς από τη Μαγνησία έρχεται να σκιάσει ο αποδεκατισμός του νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου. Οι τρεις από τους τέσσερις γιατρούς τέθηκαν εκτός υπηρεσίας λόγω ασθένειας, με το βάρος των εφημεριών να έχει πέσει στον τέταρτο συνάδελφό τους, ο οποίος από την περασμένη Παρασκευή καλύπτει το σύνολο των εφημεριών.

Στο τμήμα τεχνητού νεφρού του Αχιλλοπουλείου υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση 70 περίπου νεφροπαθείς, καθώς το Νοσοκομείο ανέλαβε και τους νεφροπαθείς με κορονοϊό, που δεν μπορούν να εξυπηρετούν οι ιδιωτικές δομές υγείας. Ο ένας και μοναδικός γιατρός, που απέμεινε στο τμήμα, δεν είναι υπεράνθρωπος, ούτε μπορεί να συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες, επτά ημέρες την εβδομάδα, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να προκληθεί πρόβλημα σε κανέναν νεφροπαθή.

Ο επαγγελματισμός, η συνείδησή του, ο ιατρικός του όρκος τού υπαγορεύουν ότι πρέπει να καθησυχάσει τους δεκάδες πολίτες, νεφροπαθείς, πως δεν θα ανατραπεί η ομαλή λειτουργία του τμήματος τεχνητού νεφρού και κατά συνέπεια δεν θα κινδυνεύει η ζωή τους. Μπορεί όμως μόνος του να σηκώσει το βάρος της εύρυθμης λειτουργίας ενός τόσο νευραλγικού ιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου;

Η αλήθεια είναι πως μόλις γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα με τους νοσούντες γιατρούς, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση τόσο από τη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου, όσο και από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά και να διασφαλιστεί ότι η μονάδα τεχνητού νεφρού δεν θα κατεβάσει ρολά. Αν, ωστόσο, είχαν καλυφθεί οι θέσεις του μόνιμου και του επικουρικού ιατρικού προσωπικού, που προβλέπονται από τον οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, δεν θα υπήρχε λόγος να ψάχνουμε σήμερα για έκτακτες λύσεις, ενώ οι δεκάδες νεφροπαθείς του νομού Μαγνησίας αγωνιούν για τη ζωή τους.

Αν, δηλαδή, το νεφρολογικό τμήμα είχε πέντε μόνιμους γιατρούς και τρεις επικουρικούς, η σημερινή έκτακτη κατάσταση θα αντιμετωπιζόταν εκ των έσω και δεν θα αναγκαζόταν η 5η ΥΠΕ να ψάχνει για νεφρολόγους σε άλλα Νοσοκομεία. Γιατί, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες υποστελέχωσης και απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν υπάρχει άλλη λύση, από τη μετακίνηση γιατρών από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών.

Το ίδιο έγινε με τους αναισθησιολόγους, που μετακινήθηκαν από τη χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου στο αντίστοιχο της Λαμίας. Το ίδιο γίνεται με τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας, που καλύπτουν βάρδιες και εφημερίες στο Νοσοκομείο, προκειμένου να μην καταρρεύσει το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό. Με τη μέθοδο των μετακινήσεων προσπαθεί χρόνια τώρα η κεντρική εξουσία να καλύπτει τα κενά στα Νοσοκομεία, μεταφέροντας γιατρούς από το ένα νοσηλευτικό ίδρυμα στο άλλο.

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έχει γίνει ειδήμων στη συγκεκριμένη πρακτική. Ελπίζουμε να επιδείξει και στην περίπτωση του νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Βόλου τα αντανακλαστικά, που επέδειξε όταν έμεινε χωρίς αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο της Λαμίας, της περιοχής όπου φημολογείται ότι θέλει να πολιτευτεί…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου