Ερευνα για τον μακελάρη της Μακρινίτσας: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση

ερευνα-για-τον-μακελάρη-της-μακρινίτσ-636808

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες μιας ακατανόητης – μέχρι στιγμής – αδράνειας, που επέτρεψαν στον μακελάρη της Μακρινίτσας να κυκλοφορεί ελεύθερος, παρά τις σαφείς γνωματεύσεις των ψυχιάτρων, που έκριναν την ψυχιατρική του νοσηλεία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Ανάμεσα στα αμείωτης έντασης συναισθήματα του θρήνου, του πόνου και της οργής για το διπλό στυγερό έγκλημα, τα ερωτήματα για το ποιος ή ποιοι δεν έδωσαν τη δέουσα βαρύτητα στο δράμα ενδοοικογενειακής βίας της Κωνσταντίνας, αλλά και ποιος ή ποιοι δεν κινήθηκαν για τον εγκλεισμό του εν διαστάσει συζύγου της, ο οποίος τελικά έσπειρε τον θάνατο, παραμένουν βασανιστικά.

Και εδώ τίθεται ένα ακόμη ιδιαίτερα σοβαρό ερώτημα: Πού είναι η έρευνα; Σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις ελλείψεων και παραλείψεων, οι έρευνες για τη διακρίβωση κάθε πτυχής εντέλλονται ακαριαία. Στην προκειμένη περίπτωση, μία εβδομάδα μετά το αιματοκύλισμα στη Μακρινίτσα, δεν υπάρχει ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Δημόσιοι λειτουργοί, από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, φαίνεται, εκ του αποτελέσματος δυστυχώς, ότι δεν κινήθηκαν με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Οι κραυγές απόγνωσης της Κωνσταντίνας για το μαρτύριο που ζούσε, αλλά και τους κινδύνους που διέβλεπε να έρχονται για την ίδια, το παιδί της και την οικογένειά της, όταν μετά από διαρκείς επιθέσεις αποφάσισε να απομακρυνθεί από τον σύζυγό της, μάλλον δεν ακούστηκαν.

Η ίδια διέγνωσε το πρόβλημα στο πρόσωπο, με το οποίο επέλεξε να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια. Κινήθηκε, όπως ο νόμος ορίζει. Κατέθεσε στις δικαστικές αρχές αίτημα ακούσιας ψυχιατρικής νοσηλείας. Απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές, ζητώντας προστασία, όταν ακόμη πιο βίαια περιστατικά ακολούθησαν. Υπέβαλε μήνυση. Περίμενε να προστατευθεί…

Οι «γραμμές» μπερδεύτηκαν, μετά τη γνωμάτευση των ειδικών για αναγκαστική ψυχιατρική νοσηλεία του δολοφόνου. 25 ημέρες πριν το διπλό φονικό μπήκαν οι υπογραφές για τον εγκλεισμό του.

Μέχρι το μοιραίο βράδυ της σφαγής η προβλεπόμενη διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί. Κυκλοφορούσε ελεύθερος, για να αφαιρέσει δύο ζωές. Συμπτωματικά… ότι την ημέρα που ξημέρωνε, επρόκειτο να συζητηθεί στα δικαστήρια το αίτημα του αναγκαστικού εγκλεισμού του.

Και το αναπάντητο ερώτημα επιστρέφει. Πού είναι η έρευνα; Σε εισαγγελικό ή διοικητικό επίπεδο; Θα έπρεπε να σείεται το σύστημα μετά τις τραγικές παραλείψεις, που οδήγησαν σε ένα τέλος ακόμη πιο τραγικό.

Το «σκοτεινό πέπλο» που επικαλείται ο δράστης, ο οποίος δέχεται απαθής και αμετανόητος τις βαρύτατες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, ας μη φτάσει να σκεπάσει όσους δεν έδωσαν τη σημασία που έπρεπε. Οφείλονται απαντήσεις στην οικογένεια. Οφείλονται άμεσα απαντήσεις σε όλες τις Κωνσταντίνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου