Σταδιακή επανάκαμψη

σταδιακή-επανάκαμψη-615521

Δεν μιλάμε για τα χρέη, που έχουν συσσωρευτεί, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, αλλά για τα κεφάλαια, που απαιτούνται για αλλαγή του εμπορεύματος, στο πλαίσιο της νέας σεζόν

Της Βάσως Κυριαζή

H αγορά επανακάμπτει σταδιακά και ζητεί πιο τολμηρά και στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Τα απανωτά lockdown έχουν προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία. Εξάλλου τα μαγαζιά παρέμειναν κλειστά ή υπό περιορισμό σε όλες τις περιόδους, με αυξημένη καταναλωτική κίνηση, που προηγήθηκαν.

Ολα αυτά έχουν αφαιρέσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, που θα έμπαιναν δυνητικά στα ταμεία των επιχειρήσεων για αυτό και θεωρούν ότι χρειάζονται πλέον γενναία μέτρα και όχι απλώς επανάληψη των προηγούμενων, έτσι ώστε να αποφευχθεί ντόμινο, που μπορεί να συμπαρασύρει ακόμη και πάλαι πότε εύρωστες επιχειρήσεις, που σήμερα δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης.

Ο,τι υπήρχε σε ρευστότητα πλέον έχει στερέψει. Οι περισσότεροι πια δεν έχουν δυνάμεις και κεφάλαια να συνεχίσουν έτσι. Ακόμα και τώρα που τελείωσε η καραντίνα στο λιανεμπόριο και τα καταστήματα είναι ανοιχτά η πορεία είναι δύσκολη, διότι απαιτούνται δυνάμεις για να γίνει restart σε κατάστημα.

Δεν μιλάμε για τα χρέη, που έχουν συσσωρευτεί, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, αλλά για τα κεφάλαια, που απαιτούνται για αλλαγή του εμπορεύματος, στο πλαίσιο της νέας σεζόν.

Η κυβέρνηση πρέπει να έχει τη βούληση και το σχέδιο να στηρίξει έναν κλάδο, αυτόν της ένδυσης, που ήδη έχει αρνητικό ισοζύγιο και κινδυνεύει μετά και από αυτή την κρίση να δεχθεί ισχυρό πλήγμα, που αναμφίβολα θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους.

Την ίδια ώρα η πλειονότητα των επαγγελματιών δεν συμμερίζεται τις θεωρίες περί ραγδαίας ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης, όταν επανέλθει η ομαλότητα στην καθημερινότητά μας: «Δεν τρέφω αυταπάτες. Ακόμα και να αυξάνονται οι πωλήσεις ετησίως 20% – 25%, τα επίπεδα του 2019 δεν θα τα ξαναδεί η αγορά πριν την τετραετία – πενταετία», έλεγε χθες στη στήλη έμπειρος έμπορος στον Βόλο.

Η χαμένη πενταετία ενόψει κάνει και πολλούς επαγγελματίες να θέλουν να τα παρατήσουν. Παλέψαμε με θεούς και δαίμονες τα δέκα χρόνια της κρίσης, τα καταφέραμε κουβαλώντας μεγάλα βάρη και τώρα όχι μόνο είμαστε σε νέα μεγάλη κρίση, που φουσκώνει διαρκώς τα συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά έχουμε μπροστά μας αρκετά χρόνια, που θα γίνει πραγματική μάχη», επισημαίνουν.

Με βάση τα παραπάνω, σίγουρα χρειάζονται περισσότερες «ενέσεις» και «εμβόλια» στην οικονομία.

Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης, που θα είναι στοχευμένα και θα εστιάζουν περισσότερο σε κλάδους, που ζουν αποκλειστικά από το εισόδημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου