Κοιτάζοντας αμήχανοι τα προβλήματα

κοιτάζοντας-αμήχανοι-τα-προβλήματα-599258

Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια απλά πράγματα, αναφορικά όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στις υποχρεώσεις μας

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν και το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου την προηγούμενη εβδομάδα, προκύπτει αβίαστα το ίδιο ακριβώς συμπέρασμα τόσο για τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις υποδομές της πόλης, όσο και για τους κατοίκους της. Όσο και αν επιχειρείται να αποδοθούν οι ευθύνες αποκλειστικά και μόνο είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, το μόνο σίγουρο είναι πως ούτε οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την αρμοδιότητα καθαρισμού του οδικού δικτύου, ούτε αυτές που εμπλέκονται στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της υδροδότησης έχουν αποκτήσει (και αμφιβάλουμε αν θα αποκτήσουν ποτέ), το κατάλληλο επίπεδο ετοιμότητας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του Βόλου. Γι αυτό άλλωστε και οι περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου χτύπησε ο χιονιάς, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και με λίγα εκατοστά χιονιού.

Στην περίπτωση του Βόλου όμως ο απόλυτος παγετός προκάλεσε απερίγραπτες καταστάσεις στο δίκτυο της υδροδότησης, με αποτέλεσμα ολόκληρες γειτονιές να μείνουν δίχως σταγόνα νερού για ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ προσπαθούσαν να εντοπίσουν την αιτία του κακού προκαλώντας τις περισσότερες φορές σύγχυση και ανησυχία στους δημότες. Αν σε αυτό το σκηνικό προστεθούν οι δεδομένες παθογένειες του δικτύου υδροδότησης, όπου προκύπτουν σπασίματα και διαρροές, ακόμη και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική κατάσταση στην πόλη μας. Μια πόλη, η οποία παρά τα ατέλειωτα εκατομμύρια που διατέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό, υποτίθεται, του δικτύου ύδρευσης, το υφιστάμενο σύστημα εξακολουθεί να μην μπορεί ακόμη να ξεπεράσει προβλήματα που οι παλαιότεροι αντιμετώπιζαν σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Πάμε τώρα στις ευθύνες των ίδιων των πολιτών. Από τον κάτοικο στις βόρειες συνοικίες του Βόλου, έως αυτόν που διαμένει στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως θέλουν από ένα εκχιονιστικό μηχάνημα στο κατώφλι του σπιτιού τους, προκειμένου να μην υπάρχουν ούτε λίγα χιλιοστά χιονιού στο δρόμο. Την ίδια στιγμή, αυτοί που διαμαρτύρονται (απόλυτα δικαιολογημένα) για τα προβλήματα στην υδροδότηση, είναι οι ίδιοι που λίγα 24ωρα πριν είχαν αφήσει να τρέχουν ασταμάτητα οι βρύσες στα σπίτια τους, ενώ μόλις σταμάτησε ο χιονιάς και ανέβηκε η θερμοκρασία άρπαξαν τα λάστιχα ώστε να απομακρύνουν το χιόνι από τις αυλές και τα πεζοδρόμια των σπιτιών τους! Όταν όλοι συνειδητοποιήσουμε κάποια απλά πράγματα, αναφορικά όχι μόνο στα δικαιώματα αλλά και στις υποχρεώσεις μας, τότε στην επόμενη ακραία κακοκαιρία τα προβλήματα θα περιοριστούν σημαντικά και στη μεθεπόμενη ίσως και να εξαλειφθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου