Δραματική προειδοποίηση

δραματική-προειδοποίηση-586216

Η κυβέρνηση πλέον βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, και μαζί της, δυστυχώς, ολόκληρη η χώρα

Πόσο πιο δραματική μπορεί να γίνει η κατάσταση στη χώρα μετά και το προχθεσινό Eurogroup; Όλοι πλέον έχουν συνασπιστεί για μία ακόμη φορά εναντίον μας. Και εγώ να δεχθώ ότι οι δανειστές ζητούν παράλογα πράγματα. Σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι. Η όρεξη όμως τούς ανοίγει κάθε φορά που η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι συνεπής όχι μόνο στις δεσμεύσεις της αλλά και στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, παρά επιμένει να θριαμβολογεί λέγοντας ψέματα ότι η αξιολόγηση κλείνει σήμερα, κλείνει αύριο και τελικά και πάλι βρισκόμαστε πριν από το γκρεμό.

Την ίδια ώρα πραγματικά σοκάρει η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλή, εμμέσως πλην σαφώς, για 4ο μνημόνιο.

Η χώρα μετά το 2018 θα χρειαστεί δάνεια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών τής μετέπειτα περιόδου «διαφορετικά οδηγείται σε διακοπή της εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών της».

Μάλιστα, στην περίπτωση δε που δεν υπάρξει συμφωνία με τον ESM ή χρηματοδότηση μέσω εξόδου στις αγορές, τότε η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη, με πιθανότατη συνέπεια την έξοδο από το ευρώ.

Επισημαίνεται, ακόμα, ότι «ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των δύο προηγούμενων αξιολογήσεων» και αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα πλέον.

Η κυβέρνηση πλέον βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, και μαζί της όλη η χώρα. Το τοπίο της ελληνικής οικονομίας παραμένει θολό, ενώ με όσα συμβαίνουν πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αβέβαιη.

Η αβεβαιότητα όμως αυτή κάνει κακό στην αγορά, στις τράπεζες, στις επενδύσεις.

Φανταστείτε η κυβέρνηση να εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους πιστωτές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ τη στιγμή που όλα βρίσκονται στον αέρα. Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, δεν είναι σαφές πού θα βρει χρήματα η κυβέρνηση ώστε να διασώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Ελλάδα δεν τα διαθέτει, και οι δανειστές της θα μπορούσαν κάλλιστα να θεωρήσουν ότι δεν έχει νόημα να της τα δώσουν.

Ή για να τα δώσουν να απαιτήσουν ένα τέταρτο μνημόνιο. Ένα σενάριο εφιαλτικό που δεν απέχει όμως πολύ από την πραγματικότητα, έτσι τουλάχιστον όπως αποδίδεται από όλα τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου αλλά και τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών χθες, μία μέρα μετά το Eurogroup.

Εάν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό δρόμο να βαδίσει, καιρός να τον περπατήσει. Διαφορετικά έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ελληνικό λαό με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση, που μοιάζει να μην έχει προηγούμενο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου