Γιώργος Λαμπράκης: Εκλογές ανανέωσης και ανασυγκρότησης

γιώργος-λαμπράκης-εκλογές-ανανέωσης-584841

Εκλογές ανανέωσης και ανασυγκρότησης

Σε διπλό μέτωπο θα πρέπει να στοχεύσει η διοίκηση του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Μαγνησίας που πρόεκυψε από τις πρόσφατες εκλογές. Αυτό το διάστημα ο κλάδος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια σειρά από εργασιακά προβλήματα που εκκρεμούν, παρά την αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά και το βαρύ κλίμα που καλλιεργήθηκε στην τοπική κοινωνία κατά των δημοτικών υπάλληλων μετά από δηλώσεις της δημοτικής αρχής αλλά και μετά από την αποκάλυψη ουκ ολίγων περιπτώσεων εργαζομένων που είχαν μπει στο δήμο από το παράθυρο και βρέθηκαν εκτεθειμένοι όταν ξεκίνησε το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα στο δημόσιο τομέα. Τα εργασιακά προβλήματα του κλάδου είναι λίγο ως πολύ γνωστά και επικεντρώνονται στο μείζον ζήτημα της υποστελέχωσης των δημοτικών υπηρεσιών, τη στιγμή που ο φόρτος εργασίας συνεχώς αυξάνεται. Από την άλλη μεριά, η αξιολόγηση που μπορεί να έχει παγώσει αλλά νομοθετικά δεν έχει καταργηθεί κρατά σε επιφυλακή τους συνδικαλιστές. Αυτά είναι ζητήματα που η νέα διοίκηση του τοπικού συλλόγου γνωρίζει και παρακολουθεί στενά. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχθηκε ο κλάδος τους τελευταίους μήνες, μετά τις καταγγελίες και τις απαξιωτικές εκφράσεις του δημάρχου Βόλου σε βάρος δημοτικών υπαλλήλων, με αφορμή τις αποκαλύψεις για εικονικά τιμολόγια και την εμπλοκή εργολάβων σε περίεργες υποθέσεις που δημιούργησαν ελλείμματα στα δημοτικά ταμεία.

Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περιπτώσεις δημοτικών υπαλλήλων που εντοπίζονται να απασχολούνται σε υπηρεσίες του δήμου, έχοντας στην κατοχή τους πλαστούς τίτλους σπουδών και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για το σύλλογο και τους εκπροσώπους του, που πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει το κύρος, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια ενός συνδικαλιστικού οργάνου το οποίο εκπροσωπεί τον μεγαλύτερο σύλλογο εργαζομένων στο νομό Μαγνησίας.

Αν δεν κερδίσει πρώτα την αξιοπιστία του, δεν μπορεί να διεκδικήσει την ικανοποίηση αιτημάτων ή να πολεμήσει για την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος του κλάδου, ο οποίος δέχθηκε καίρια χτυπήματα από τα μνημόνια και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Το θετικό της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας είναι πως υπήρξε εντυπωσιακή συμμετοχή στις κάλπες. Το ποσοστό που καταγράφηκε ίσως και να αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του τοπικού συλλόγου. Αυτό καταδεικνύει πως οι δημοτικοί υπάλληλοι πείστηκαν από τους εκπροσώπους τους ότι πρέπει να δώσουν το παρών στις εκλογές και να δυναμώσουν με την ψήφο τους τη νέα διοίκηση. Το αρνητικό είναι πως το τοπικό σωματείο εξακολουθεί να βαδίζει σε ξεχωριστά μονοπάτια με δεδομένες τις πολιτικές και συνδικαλιστικές απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Η εκλογή μιας διοίκησης που δεν θα έχει κομματική απόχρωση, δεν θα επηρεάζεται από ιδεοληψίες και δεν θα έχει πολιτικές εξαρτήσεις αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός και για το σύλλογο των δημοτικών υπαλλήλων. Στην προκειμένη περίπτωση η λειτουργία του δεν επηρεάζεται απλώς από τα κόμματα αλλά απειλείται η συνοχή του και η χάραξη μιας κοινής γραμμής πλεύσης ακόμη και στα αυτονόητα. Μέσα σε αυτό το κλίμα καλείται να εργαστεί η νέα διοίκηση που έχει απέναντί της μια εχθρική δημοτική αρχή και μια καχύποπτη κοινωνία, στην οποία οφείλει να δώσει καθημερινές εξετάσεις, μήπως και αποσπάσει τη στήριξή της για τα δύσκολα που έρχονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου