Γιώργος Λαμπράκης: Στο άγνωστο με βάρκα τον εθελοντισμό

γιώργος-λαμπράκης-στο-άγνωστο-με-βάρκ-57490

Χωρίς να υπάρχει η παραμικρή οργάνωση, χωρίς συγκεκριμένη ενημέρωση και δίχως χρονοδιάγραμμα για την παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στον πρόχειρο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας τους στο Αερινό, ο δήμος Ρήγα Φεραίου και η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας υποδέχτηκαν χθες το μεσημέρι περισσότερα από 200 άτομα, μεταξύ τους και σχεδόν 100 παιδιά στην έκταση των έξι στρεμμάτων που παραχώρησε η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» για τις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού. Αυτό που προκαλεί την δικαιολογημένη αγανάκτηση των τοπικών εκπροσωπών φορέων δεν είναι το γεγονός ότι η περιοχή καλείται να συμβάλει από τη δική της σκοπιά στην αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος με τους μετανάστες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί πλέον μια αναπόσπαστη πλευρά της ελληνικής εφιαλτικής πραγματικότητας. Αυτό που προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο του δημάρχου Ρήγα Φεραίου, όσο και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας είναι η έλλειψη οργάνωσης και σωστού σχεδιασμού για τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας 100άδων κατατρεγμένων συνάνθρωπων μας.

Χθες το μεσημέρι στο ΣΕΑ Αερινού έφτασαν ολόκληρες οικογένειες με μωρά παιδιά ακόμη και με κατοικίδια ζώα. Ανθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη. Φτάνοντας στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Αερινού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν πρόχειρο καταυλισμό όπου ο στρατός έστησε τις προηγούμενες ημέρες μερικές δεκάδες σκηνές, ορισμένες χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ έχει τοποθετηθεί μια μεταλλική περίφραξη προκειμένου να βρίσκονται υπό έλεγχο τόσο οι μετανάστες, όσο και οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι. Από τη στιγμή που οι πρόσφυγες πέρασαν την πύλη του κέντρου φιλοξενίας, η πρόσβαση για τους εκπροσώπους του Τύπου έχει απαγορευτεί προκειμένου να μην υπάρχει επικοινωνία με τους μετανάστες και να μη καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθώς βεβαίως και οι διαμαρτυρίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας. Πέραν των σκηνών και των υποτυπωδών συνθηκών υγιεινής, καθώς και των τριών γευμάτων που έχει διασφαλίσει η 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, δεν υπάρχουν ούτε καν ράντζα μέσα στις σκηνές για να κοιμηθούν οι πρόσφυγες και κυρίως τα μικρά παιδιά. Επίσης οι υπεύθυνοι του συντονιστικού κυβερνητικού οργάνου που ενημέρωσαν την ύστατη ώρα τους τοπικούς φορείς ότι έρχονται περισσότερα από 200 άτομα, δεν είπαν κουβέντα για τον αριθμό των μικρών παιδιών έτσι ώστε να φροντίσει η τοπική κοινωνία για τη συγκέντρωση παιδικών τροφών και άλλων ειδών, τα οποία είναι απαραίτητα για τις βρεφικές και τις παιδικές ηλικίες.

Μόνη τους έγνοια στην Αθήνα ήταν να αποσυμφορήσουν το λιμάνι του Πειραιά και να ξεφορτωθούν με κάθε τρόπο τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που έφτασαν και χθες το πρωί με τα πλοία της γραμμής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Μόλις αποβιβάστηκαν στο λιμάνι τους φόρτωσαν στα λεωφορεία και τους έστειλαν στις ανέτοιμες υποδομές της ενδοχώρας, μη ενημερώνοντας παράλληλα τις τοπικές αρχές για τις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης αυτής της έκτακτης κατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά οι έχοντες την ευθύνη, σε τοπικό επίπεδο, για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών φιλοξενίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ξεκίνησαν ήδη την προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης προκειμένου να καλύψουν το τεράστιο κενό της επίσημης πολιτείας.

Αλλωστε χωρίς τη δική τους συμβολή δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει και λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, σε μια χώρα χωρίς υποδομές, οργάνωση και το χειρότερο δίχως οικονομικές αντοχές ώστε να στηρίξει τα αθώα θύματα ενός ανελέητου εμφυλίου πολέμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου