Χρήστος Μπουκώρος: Τρόικα, όπως λέμε Μέρκελ

χρήστος-μπουκώρος-τρόικα-όπως-λέμε-μέ-571537

Τα πρώτα συμπεράσματα της χθεσινής συνάντησης

«Χάδια και χαστούκια» θα μπορούσε να τιτλοφορηθεί η χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στην καγκελάριο και στον Ελληνα πρωθυπουργό. Η διαπίστωση της σιδηράς Γερμανίδας ότι το ποτήρι που λέγεται Ελλάδα είναι πλέον μισογεμάτο και η υπόσχεση ότι θα γεμίσει εντελώς, ήταν τα λόγια που έβαζαν το πολιτικό πλαίσιο.

Η διπλωματική δήλωση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά και οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, θα έλεγε κανείς ότι ήταν αναμενόμενη και αυτονόητη. Εκεί που είχε αφεθεί στα χάδια ο Ελληνας πρωθυπουργός, ήρθε και το χαστούκι. «Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2014 είναι ένα πρόβλημα», απεφάνθη η Αγκελα Μέρκελ, για να δημιουργήσει φυσιολογικό προβληματισμό στον Αντώνη Σαμαρά. Μια στο καρφί και μια στο πέταλο δηλαδή ή διαφορετικά κρατούσε και μαστίγιο και καρότο. Αυτό ήταν το κλίμα, αν το δούμε ρεαλιστικά, παρά τη φιλική ατμόσφαιρα και τα σκόρπια χαμόγελα στον αέρα της αίθουσας, όπου έγιναν οι δηλώσεις των δύο ηγετών.

Εκείνο που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα είναι η εμμονή τόσο της Μέρκελ, όσο και του Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με τη Γερμανία, αλλά με την τρόικα. Το λένε και το ξαναλένε το τελευταίο τριήμερο, λες και θέλουν να το πιστέψουν οι ίδιοι και όχι εμείς. Οι πάντες, όμως, γνωρίζουν ότι η θέληση της Γερμανίας είναι διαταγή τουλάχιστον για τα δύο από τα τρία μέρη της τρόικα. Η στρατηγική της Γερμανίας να λέει τα καλά λόγια η ίδια για την Ελλάδα και ταυτοχρόνως να αμολάει το μαντρόσκυλό της, που ακούει στο όνομα Γερούν Ντάισεμπλουμ, να δείχνει συνεχώς τα δόντια του στον ελληνικό λαό, είναι μια τακτική απροκάλυπτη τον τελευταίο καιρό.

Είναι φυσικό να πιστεύουμε, παρατηρώντας το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και όλες τις εξελίξεις, ότι εάν η Γερμανία έχει τη βούληση να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, τότε και η Κομισιόν και η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα υποταχθούν χωρίς πολλά λόγια. Εχει αυτή τη διάθεση η κ. Μέρκελ ή απλά περιορίζεται στο να καλοδέχεται τον Ελληνα πρωθυπουργό, βελτιώνοντας το προφίλ της στα μάτια των ευρωπαϊκών λαών;

Ολο και περισσότεροι στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η γραμμή άμυνας αυτή την εποχή πρέπει να είναι η θέση που εξέφρασε μόλις προχθές ο διευθυντής του ΔΝΤ, ο οποίος είπε το αυτονόητο: «Οι δανειστές της Ελλάδας το Νοέμβριο του 2012 συμφώνησαν ότι μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα λάβουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της. Οι υπογραφές τους υπάρχουν σε χαρτί».

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος δεν το αμφισβητεί πλέον κανείς. Ούτε η Μέρκελ, ούτε η τρόικα. Όχι μόνο δεν το αμφισβητούν, αλλά και το επικροτούν και το χειροκροτούν. Ας τιμήσουν, λοιπόν, την υπογραφή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου